Česká kohoutková? Stačí říct!

Česká kohoutková? Stačí říct!

Zatímco ve většině západních zemí je běžné, že hosté dostanou v restauraci také džbán pitné vody zdarma, u nás se tomu kavárníci a restauratéři spíše vyhýbají. Hosté ji přitom vyžadují a to zejména kvůli ceny, zdraví a ekologii. Číšníci na jejich požadavek neslyší a obávají se reakce majitelů, kteří za podáváním vody z kohoutku vidí ušlý zisk. Ve skutečnosti je efekt úplně opačný. Zařízení, ve kterých je na stolech automaticky karafa s pitnou vodou, budí dojem, že je pohodlí hostů skutečně zajímá a klientela do nich chodí mnohem častěji. Hosté se do takto vstřícných podniků rádi vracejí, neváhají je doporučit známým a často utrácí mnohem vyšší částky.

Zařízení, která nenabízí vodu z kohoutku, škodí samy sobě

Voda z kohoutku je pro podniky přínosem a jejímu podávání nebrání ani hygienické předpisy. Každé stravovací zařízení musí být podle zákona napojeno na zdroj pitné vody, která, než ji napustíme z kohoutku do skleničky, projde úpravami a kontrolou. Její podávání je zkrátka a jednoduše o tom, jak se k tomu provozovatelé postaví.

O rozšíření podávání vody z kohoutku se chce zasloužit společnost Veolia Voda, která v rámci projektu „Čerstvá kohoutková? Stačí říct!“ daruje gastronomickým podnikům, které začnou vodu servírovat, stylovou karafu na vodu z dílny českých designérů Jiřího Pelcla nebo Daniela Prišče, spoustu propagačních materiálů a k tomu mediální podporu na webu kohoutkova.cz. Podniky, které se do projektu zapojí, budou moct nosit speciální samolepky, díky nimž je bude možno okamžitě odlišit. Pokud vás zajímá, který z podniků ve vašem okolí se rozhodl projektu zúčastnit, najdete ho na zmíněném webu. Veolia Voda navíc nechala připravit speciální aplikaci pro iPhone, která vám na základě GPS vyhledá zařízení, poblíž kterého se právě nacházíte. Prostřednictvím aplikace si tk snadno vyhledáte veškeré kontaktní údaje pro případnou rezervaci.

Jakou vodu v restauracích a kavárnách pijeme?

Téměř polovinu zdrojů, které vodárenské společnosti využívají, tvoří podzemní voda. O zbytek se starají vodárenské přehrady a horní toky řek. Už jen díky pečlivému výběru zdroje pitné vody je do značné míry eliminována většina rizik a zbylé nečistoty jsou odstraněny speciálními srážedly. Vločky, které se při tomto procesu vytvoří, jsou odstraněny pomocí síta. Konečné úpravy zajistí chlór a ozon. Shrnuto a podtrženo, voda z českých kohoutků splňuje všechny evropské normy a podle expertů je často kvalitnější než balené vody. Rozhodně se ji nemusíte bát.

Publikováno: 24. 05. 2013

Kategorie: Zamyšlení

Autor: Adam

Tagy: daniel prišč | jiří pelcl | karafa na vodu | pitná voda z kohoutku | voda z kohoutku