Byznys

Dřezům neodzvonilo ani v době myček

I přesto, že má většina z nás po ruce myčku, je dřez stále jakýmsi středobodem kuchyně a strávíme u něj většinu času v kuchyni. Nevyužíváme ho totiž pouze k umývání nádobí (ač k němu primárně slouží), ale i k celé řadě dalších činností. A právě proto bychom měli jeho výběru věnovat pozornost. Sestavili jsme pro vás několik tipů a doporučení, které vám nákup nového dřezu výrazně usnadní.

Kuchyňský dřez i nyní slouží k oplachování nádobí, ale stejně tak do něj slíváme vodu z uvařených těstovin či brambor, myjeme zeleninu a ovoce nebo vylíváme vodu z varné konvice. Kromě toho si v něm také neustále oplachujeme ruce.

Máte-li doma myčku, můžete se orientovat na dřezy s větší odkladní plochou na nádobí a naopak upustit od dřezů s větší plochou na umývání. Spíše než velkou „nádobu“ na špinavé nádobí oceníte posuvné prkénko, na které můžete odstavit hrnce nebo košík na odložení nádobí.

Vybíráme materiál

Důležitou roli hraje i materiál, ze kterého je dřez vyroben. S omezeným rozpočtem toho příliš nenaděláte a budete nuceni sáhnout po staré dobré klasice v podobě nerezi. Neuděláte chybu, ale mnohem zajímavější je granitový dřez či dřezy z umělého kamene a keramiky. Jsou k mání v mnoha barevných a designových provedeních a stanou se skutečnou dominantou vaší kuchyně.

Ideální výška

Na výšku, ve které je dřez položen, většinou příliš nehledíme. Umývání v nepřirozeném předklonu však příliš příjemné není a snažte se jej proto umístit výš než zbytek linky. Mnemotechnická pomůcka: výška je v pořádku tehdy, jestliže z rovného postoje spustíte ruce až na dno dřezu.

Chcete-li podtrhnout celkový dojem vámi vybraného dřezu, věnujte pozornost i baterii. Na funkčnosti mu zase přidá drtič odpadu, díky kterému nebudete muset stále vynášet plné koše.