Grilovací sezóna ještě nekončí. Dáte si říct?

Grilovací sezóna ještě nekončí. Dáte si říct?

Vypadá to, že českým národním sportem už není hokej, ale grilování. Jak jinak si vysvětlit libou vůní, která po většinu roku vychází téměř ze všech zahrad? Vzhledem k tomu, že počet milovníků této specifické přípravy potravin každoročně stoupá, rozhodně nejde o krátkodobý trend. Češi se navíc nebrání experimentům a rádi zkouší nové, nepoznané chutě. A to je s ohledem na poměrně konzervativní přístup k jídlu opravdu zajímavé. Zahradní oslava spojená s grilováním či rovnou barbecue party je nedílnou součástí českého lifestylu. Podle průzkumů holdují takto strávenému času až tři čtvrtiny Čechů. Podle statistik grilovalo alespoň jednou v životě kolem 97 % populace a z toho většina několikrát do roka. Pro 92 % dotázaných je grilování skvělou příležitostí, jak se setkat s rodinou a přáteli. Nezáleží přitom na tom, zda se griluje klasika v podobě kuřecího či vepřového, ryby, sýry nebo zelenina. Velký zájem je o výrobky balené tak, aby bylo na první pohled zřejmé, že jsou určeny na gril. Spotřebitelský panel GfK uvedl, že v roce 2015 si alespoň jeden výrobek s takovým označením zakoupilo kolem 20 % českých rodin. K mání jsou samozřejmě i „speciální“ grilovací koření a omáčky. Většina potravin pochází z diskontních prodejen, ale Češi se nebrání ani internetovým prodejcům. Online nakupují především grilovací příslušenství a litinové nádobí. A co se griluje nejčastěji? Zřejmě vás nepřekvapí, že na českých grilech jsou jako doma kuřata. Velmi žádané jsou šťavnaté stehenní řízky, ale nemalý zájem je i o křidýlka a paličky. Maso, které se nemusí grilovat příliš dlouho, je ideální na začátek grilování. Kuřecí maso si svou popularitu drží nejen díky dobré chuti, ale také nízkému obsahu tuku, vysokému obsahu bílkovin a nespočet variací ochucení. Navnadili jsme vás? Tak pozvěte přátele, rozpalte gril a pochutnejte si na dobrém jídle. Grilovací sezóna končí až těsně před nástupem zimy, takže máte spoustu času!

Publikováno: 24. 08. 2017

Kategorie: Uncategorized

Autor: Adam

Tagy: grilování tipy | grilování trendy