Grilovaná zelenina – obohaťte o ni svůj jídelníček

Grilovaná zelenina – obohaťte o ni svůj jídelníček

Slyšíme to ze všech stran. Odborníci na nás neustále apelují, abychom do našeho jídelníčku zařadili více zeleniny. Ne každý si na ní ale zrovna pochutnává. Ostatně, není se co divit, v syrovém stavu může mnohým připadat poněkud mdlá. Zkuste si ji ale připravit na grilu a uvidíte, že si ji přímo zamilujete.

Proč zvýšit příjem zeleniny

Časté a pravidelné zařazení zeleniny do jídelníčku má blahodárný vliv na naše zdraví. Funguje jako prevence celé řady onemocnění, poskytuje totiž našemu tělu velké množství živin. Dodává mu vlákninu, která je důležitá pro správnou funkci střev, cenné antioxidanty, které chrání buňky proti poškození, dále vitamíny a minerály pro posílení imunitního systému. Zelenina pomáhá také s udržením zdravé váhy a příznivě se podepisuje také na našem vzhledu.

Jakou zeleninu na gril

Tajemství skvělé chuti tkví v první řadě v kvalitních surovinách. Ke grilování se hodí hlavně papriky, cukety, lilky, rajčata, kedlubny, brambory a cibule. Opravdovou pochoutku pak představuje kukuřice a chřest. Ovšem fantazii a chuťovým buňkám se meze nekladou, takže se rozhodně nemusíte bát experimentovat. Zeleninu můžete nakrájet na plátky, připravit ji ve formě špízu nebo ji naplnit nejrůznějšími nádivkami, podávat ji se studenými omáčkami, dipy či dresinky.

Jak ji připravovat

Při tepelné úpravě dbejte na to, aby zelenina zůstala křehká a šťavnatá a neproměnila se v sušené a obtížné žvýkatelné cosi. Nezapomeňte, že dobrého kuchaře dělá kromě čerstvých surovin také dobrý gril, vybírejte ho proto velmi pečlivě. Chybu neuděláte se stolním grilem se skleněným víkem EG-1300 od společnosti Orava. Připravíte s ním dokřupava upečené kousky, na kterých si pochutnají nejen vegetariáni. „Hodit“ na něj můžete i různé druhy masa a ryb nebo i sendviče a zapečené bagety, které se se zeleninou skvěle doplňují. Gril s otevíracím krytem z temperovaného skla je vhodný jak pro běžné grilování, tak i pro částečné dušení. Dvojitá grilovací deska je opatřena nepřilnavou vrstvou, aby se vám nic nepřipeklo. Nastavit si můžete výkon i typ propečení, grilování tak bude velice pohodlné a jednoduché. Snadné bude i čištění přístroje, a to díky vyjímatelnému otevíracímu krytu, grilovací desce a tácku na olej. V přípravě zdravých pochoutek vám tak nic bránit nebude!

Publikováno: 30. 06. 2018

Kategorie: Strava

Autor: Adam

Tagy: gril na zeleninu | grilovaná zelenina | jak grilovat zeleninu