Jídlo

Jak si poradit s údržbou plynového grilu?

Jaro je v plném proudu a nad leckterou zahrádkou nebo dvorkem se už jednou nebo dvakrát vznášela lákavá vůně grilovaného masa. Pokud na vás po zimě pod plachtou čeká špinavý gril z loňska, nebo si plánujete koupit třeba nový plynový gril a nechcete, aby vás podobná nepříjemnost čekala napřesrok, je potřeba dodržovat určité jednoduché zásady čištění a údržby.

Připečená mastnota nedává chuť, jen bolení břicha

Možná jste slyšeli pověru, že pokud z plynového grilu vždycky odstraníte všechnu připečenou mastnotu, bude grilované maso bez pořádné chuti. Je zajímavé, jak se tato bajka drží při životě bez ohledu na to, jak nechutná je nevyčištěná mřížka grilu po delší době stání.

Za vznik grilované chuti vděčíme u plynových grilů dvěma věcem – rozžhavené mřížce, která vypálí do povrchu masa charakteristické hnědé proužky, a světlému dýmu, který vzniká na krytech plynových hořáků, takzvaném flavofizéru. Tam se stékající šťáva odpařuje bez toho, že by začala hořet. Pokud někdo k dosažení chuti potřebuje zuhelnatělou mastnotu z minulého grilování, pravděpodobně griluje na příliš nízké teplotě, nebo dělá špatně něco jiného.

Jak čistit gril po každém použití?

Kvalitní plynové grily jsou osazené masivní grilovací mřížkou z nerezové oceli nebo litiny. Ta typicky snese i trochu vyšší teploty, takže na její vyčištění je nejjednodušší ji prostě zahřát tak, že zbytky jídel zuhelnatí a přestanou lepit. Lacinější grily mohou být vybavené mřížkou z tenčích drátů, které jsou kvůli rezavění dodatečně pokovené. Takovou mřížku na grilu si vypalováním můžete i zničit.

Po pěti – deseti minutách na maximální výkon je u lepších grilů nejen samotná mřížka, ale i celé nejbližší okolí ve spalovací komoře připraveno k vymetení vysušeného popela.

Nejlépe si pomůžeme jemným ocelovým kartáčem, nebo něčím podobným, pokud se bojíme škrábanců na nerezových površích. Okartáčovanou mřížku natřeme nebo nastříkáme jedlým olejem a máme hotovo až do příštího grilování.

Jak vypadá údržba jednou – dvakrát za sezónu?

S čistou mřížkou máme u každého dalšího grilování o starost méně. Jsou tu ale i další části grilu, které je potřeba jednou za čas vyčistit, nebo prohlédnout. Bohatě stačí, když to uděláme jednou ročně, nebo třeba dvakrát, když grilujeme opravdu často.

Je to plynová přípojka s hadicí, hořáky, kryty hořáků a celý vnitřní prostor spalovací komory.

Začneme plynovou bombou. Prohlédneme hadici, jestli není někde očividně poškozená, potom použijeme mýdlo a vyřazený zubní kartáček a hadici spolu se šroubením přípojky potřeme mýdlovou vodou, aby se případný neviditelný únik plynu prozradil bublinkami. Závěrem bombu odpojíme. Pokud budete mýt gril vodou, využijete prostor v dolní skříňce spíš na kbelík, kam poteče všechna špína.

Vyjmeme grilovací mřížku, kterou tentokrát vezmeme důkladně jarem a hubkou, třeba v plastovém lavoru, ve dřezu, tu nerezovou můžeme dát i do myčky. Měla by se zbavit opravdu všeho, co půjde.

Pod mřížkou najdeme stříšky z nerezového nebo lakovaného plechu, na které kape z masa výpek, místo toho, aby rovnou zalepil plynové hořáky grilu. Stříšky se dají snadno vyjmout a rovněž je umyjeme jarem v lavoru nebo ve dřezu. Rezavé vyměníme za nové, pokud máme možnost.

Po vyjmutí ochranných mřížek (flavorizéru) se díváme přímo na hořáky plynového grilu. Lepší značky zde používají nerez, ale i běžná ocel může sloužit léta s dobrou péčí. Tentokrát se soustředíme na otvory v hořácích a protáhneme je zubním párátkem. Kdo si věří, že hořáky dokáže zpátky do grilu namontovat tak, jak byly, může je také vyjmout a třeba prostříknout zahradní hadicí, šetrnější je použít nějaký vytěrák, třeba štětku na mytí kojeneckých lahví.

Samotná grilovací komora je nerezová krabice, snad ani nejlevnější značky ji nevyrábí z něčeho méně odolného. Špína přichycená po stěnách provozu ani tak moc nevadí, ale nyní nám jde tak trochu i o princip a kontrolu všech nýtů a svárů, jestli se někde nerozjíždí rezavý nepřítel. Hubka s jarovou vodou, nebo případně zahradní hadice nám opět pomohou se zbavit nánosů za celý rok.

Všechny části grilu, které myjeme vodou, si zaslouží rychlé vysušení, i když jsou vyrobené z nerezové oceli. Radikální čištění proto určitě načasujte na slunečný den a pokud plynový gril ještě použijete třeba na podzim a na začátku zimy, raději nechte větší mytí zase na jaro.

Zdroj: http://www.dokuchynky.cz/clanky/jak-cistit-a-udrzovat-plynovy-gril/

Přidat komentář

Klikněte pro přidání komentáře

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *