Jak vybudovat pořádné svaly? Pomohou vám proteiny

Jak vybudovat pořádné svaly? Pomohou vám proteiny

Jak vybudovat svalovou hmotu? Sníte-li o postavě, za kterou by se nemusel stydět ani Arnold Schwarzenegger v dobách, kdy získal titul Mr. Olympia, nevyhnete se úmorné dřině v posilovně. Krev a pot, to je jediná zaručená cesta, která vede k vypracovanému tělo. Nicméně ani špičkoví kulturisté a sportovci se neobejdou bez přípravků, které jim s budováním muskulatury pomohou. Od zakázaných steroidů však dejte ruce pryč. Vsaďte na „staré dobré“ proteiny! Proteiny nejsou nic jiného než bílkoviny – základní stavební prvek svalové tkáně. Skládají se z aminokyselin a bez dostatečného přísunu kvalitní svalovou hmotu vybudujete mnohem pomaleji. Profesionálové doporučují příjem dostatečného množství kvalitních bílkovin po každém silovém tréninku. V žádném případě však bílkoviny nepřijímejte jako první jídlo. Ať už je váš cíl objem (přibírání) nebo rýsování (hubnutí), v prvé řadě doplňte sacharidy. Spousta lidí příjem sacharidů podceňuje a dokonce i někteří výrobci doporučují proteiny jakožto první po tréninkové jídlo – ovšem bez přísunu sacharidů můžete (především po tvrdším tréninku) pocítit nevolnost a celkovou slabost. Na vině je nízká hladina cukru v krvi. Vraťme se však k proteinům. Jsou k mání v různých podobách dle typické nosné složky – syrovátkové, hovězí, kaseinovém či vícesložkové bílkoviny a v neposlední řadě také proteiny rostlinného původu.

Které proteiny si vybrat?

Mezi nejrozšířenější proteiny patří syrovátkové, jejichž nosnou složkou je lehce stravitelná syrovátka. Obsahují 60 – 100 % bílkovin a měly by být přijímány po tréninku (ale nezapomeňte na sacharidy!). Podobné jsou i kaseinové proteiny, které tvoří kasein – bílkovina, která se do krve uvolňuje pozvolna a proto je vhodné ji užívat před spaním. V noci má svalová tkáň dostatek času na regeneraci. Co se týče vícesložkových bílkovin, kombinují hned několik proteinových složek najednou. Zpravidla se jedná o syrovátku, kasein a vaječný albumin. Výhoda těchto proteinů spočívá v komplexnějším přísunu aminokyselin. Pro ty, kteří mají problém se strávením mléčných bílkovin, jsou vhodné hovězí proteiny. A pro vegetariány a příznivce rostlinné stravy zase proteiny rostlinného původu (vyrábí se z konopí, hrachu či sóji). Tip: Kvalitní suplementy za dobrou cenu najdete na http://www.namakej.se/.

Publikováno: 08. 11. 2014

Kategorie: Zdraví

Autor: Adam

Tagy: druhy proteinů | proteiny a posilování