Uncategorized

Jak získat vízum do Ruska? Povolení vám udělí ambasáda (konzulát)

Do Ruska se nedostanete bez víza – ale jak ho získat? Musíte na konzulátu Ruské federace doložit nezbytné dokumenty a poklady. V tomto článku najdete všechny důležité informace, které by vás měly v souvislosti s vyřizováním ruského víza zajímat.

K potřebným dokladům, které vyžaduje ruská ambasáda, patří:

  • cestovní pas platný min. 6 měsíců po dobu plánovaného návratu z Ruské federace a s min. 2 volnými stranami (turistické vízum). Žadatelé o služební vízum musí mít v pase alespoň 3 volné stránky.
  • kopie pasu (stránka s informacemi o žadateli),
  • pečlivě vyplněný formulář na visa.kdmid.ru,
  • pozvání (turistické, pracovní, služební, studijní…),
  • dokladová fotografie (3,5 × 4,5 cm),
  • doklad o sjednaném cestovním pojištění platném po celou dobu trvání víza.

Jednotlivé druhy víz do Ruska

Turistické vízum

V případě cesty kratší jednoho měsíce s cílem turistiky se žadatelům vydává turistické vízum. Dalšími důvody mohou být soukromá návštěva i obchodní cesta. Turistické vízum preferují i podnikatelé, kteří do země cestují za účelem formálního setkání s obchodními partnery, ale jen nárazově.

Služební vízum

Pro časté, ryze obchodní cesty do Ruské federace, je výhodnější služební vízum. Výhoda tohoto víza spočívá v možnosti vícenásobného vstupu (tzv. multi vízum) a delšího pobytu. Víza se předkládají v rámci kontroly při vstupu do země i na letišti během odletu.

Pracovní vízum

Vyřizování pracovního víza do Ruska je o něco složitější a proces trvá déle. Žadatel se neobejde bez pracovního pozvání a mimo jiné musí předložit test HIV (nesmí být starší 6 měsíců).

Co se týče zmíněného pozvání, získat jej patří k náročnějším úkonům. Můžete se však obrátit na někoho, kdo vám vytvoření pozvání od firmy či turistického voucheru zařídí.

Jak dlouho vyřízení víza do Ruska trvá?

Ruské vízové centrum deklaruje zpracování do 7 dnů, případně rychleji za příplatek. Až 30 dní však může trvat příprava pozvání. Děti do 6 let za vyřízení víza neplatí.

1 komentář

Klikněte pro přidání komentáře

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *