Jídlo

Káva v létě? Proč ne!

Káva patří k nejoblíbenějším nápojům na světě. Řada lidí si bez ní vůbec nedokáže představit svůj den – a ani my Češi nejsme výjimkou. Dopřáváme si ji ráno ke snídani, k obědu nebo v práci. Nejčastěji si pochutnáváme na expressu či na rozpustné kávě s mlékem. A ačkoli má tento životabudič spoustu pozitivních účinků – přiměřená konzumace funguje jako prevence proti Parkinsonově i Alzheimerově chorobě, obezitě i cukrovce a bystří naši mysl. Ale měli bychom být s její konzumací opatrní. Jak se říká „všeho s mírou“. A obzvlášť v létě.

Doplnění tekutin

Díky většímu množství kofeinu totiž vysušuje – podobně je na tom například i černý čaj. Neznamená to však, že byste se jí museli zcela vzdát, její konzumaci však omezte maximálně na jeden až dva šálky denně. A nezapomeňte ji zapíjet sklenicí vody, právě kvůli tomu, abyste do vašeho těla zpět doplnili potřebné tekutiny. Káva zbavuje tělo nejen vody, ale i minerálů jako je vápník nebo hořčík. Dodržte základní pravidlo: kolik vypité kávy, tolik množství minerálky.

Ledové variace

Pokud v létě nemáte na horkou kávu chuť, zkuste si ji připravit v ledové variantě. Účinky kofeinu jsou stejné, ať už se rozhodnete konzumovat nápoj teplý nebo studený. Různé variace kávy si s těmi správnými pomocníky lehce připravíte i v pohodlí svého domova. Potřebovat k tomu budete jen kávovar. A samozřejmě ty správné suroviny, tedy kvalitní zrnkovou kávu. Ačkoli příprava nebude tak rychlá a pohodlná, jako když sáhnete po již namleté variantě, věřte, že se vám to bohatě vyplatí. Podepíše se to totiž výrazně na její chuti.

Oblíbené osvěžení

Perfektní osvěžení přinese frappe, které si zamilovali hlavně v horkém Řecku, kde také vznikla. Kombinace rozpustné kávy s vodou či mlékem a ledem či ledovou tříští v posledních letech pobláznila nejen celou Evropu, ale celý svět. Dopustit na ní nedají v Kanadě, USA či Austrálii. Podává se obvykle ve vyšší sklenici, ozdobená bývá šlehačkou, která je posypána kávou, čokoládou nebo kakaem. Chybět nesmí ani dvě zapíchnutá brčka – jedno tenčí na pití, druhé tlustší na míchání. Léto je také časem na experimenty. Co třeba vyzkoušet kávu se sezonním ovocem, zmrzlinou či kapkou alkoholu?