Jídlo

Kávovník: Rostlinka, kterou miluje celý svět

Káva je nápoj, který má velmi bohatou historii, díky které zná kávu téměř každý člověk na světě. Tento lahodný nápoj se získává z kytičky – kávovníku. A přesně kávovníku je tento článek věnován.

Kávovník se řadí mezi ovocné dřeviny. Je to poměrně rozšířená kytička v tropickém a subtropickém pásmu po celém světě. Nemá ráda sluníčko a je-li vystavena přímému slunečnému záření v těchto klimatických podmínkách, velmi snadno a rychle se spálí. Přestože kávovník má poměrně dlouhou životnost, pěstitelé jej velmi často mění za nové kytičky. Mnohdy je i roubují a řízují, aby se stal kávovník více odolný a aby tak docílili vyšší plodnosti rostlinky.

Kávovníků existuje velké množství druhů a až 6000 odrůd. Z toho vyplývá, že každý kávovník potřebuje maličko rozdílné podmínky pro svůj růst. Rovněž také každý kávnovník jinak vypadá. Zatímco jeden druh může vypadat jako keřík, druhý může dorůst až do výšky 15 m. Takto vysoké kávovníky se však z praktických důvodů příliš často na plantážích nevyskytují. Pěstitelům by se velmi těžce sklízel.

K rozmnožování kávovníku je zapotřebí semínek. Semínka se nechají 3 – 4 týdny vyklíčit a teprve poté se zasadí. Než však začne takto zasazený kávovník plodit, uteče pěkná řádka let. První plody můžeme totiž očekávat až po 4 letech. U některých druhů až za 6 let. Životnost kávovníku je až 50 let.

Samotné rostlinky se pyšní malými bílými kvítky, které se objevují vždy na pár dní několikrát do roka. Postupně se tyto květy mění v plody – kávové třešně. Tyto plody mívají zelenou barvu a jak začínají dozrávat, mění se jejich barva na červenou, tmavě červenou nebo až fialovou. Vždy záleží na druhu kávovníku. Některé druhy mívají plody také žluté až oranžové. Kávové třešně zraní 9 – 14 měsíců. Z toho vyplývá, že kávovník může mít na sobě jak květy, tak i zralé a nezralé plody. Díky tomu se musí kávovník sklízet i několikrát do roka.

Kávová třešinka bývá 1 – 1,5 cm velká. Okolo semínka se nachází dužina. Plod v sobě ukrývá dvě zrnka. Aby se tato zrnka dostala k vám na stůl hezky upražená, musí s ním pěstitelé udělat ještě pořádný kus práce.

Protože kávovník potřebuje stálé a teplé klima, můžete ho nejčastěji najít v oblasti rovníku. Arabika (nejkvalitnější druh kávy) se nejčastěji pěstuje ve Střední a Jižní Americe. V menší míře ji pak najdete v Arfice a v Austrálii. Robustu pak můžete najít především v Asii a v Africe.

Každý kávovník má svou specifickou chuť a své potřeby pro pěstování. Obecně platí, že káva Arabika se řadí mezi ty kvalitnější, chutnější a také dražší kávy. Máte-li však raději spíše chuť nahořklou, pak volte Robustu. V běžných obchodech najdete vždy kávové směsi z Robusty. Pouze kvalitní obchody zaměřené výhradně na kávu nabízí čisté směsy z Arabiky, které pohladí každý mlsný jazýček.

Štítky

Přidat komentář

Klikněte pro přidání komentáře

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *