Skvělé tipy

Profesionální nože si zaslouží každá hospodyňka, nejen profi kuchaři!

Příprava jídla musí šéfkuchaře bavit, jinak pokrm nebude stát za to. Předpokladem radostného kuchtění jsou kvalitní pomůcky všeho druhu, a to především nože. Protože není nic horšího než „pižlátko“, které nejenže nepřeřeže to, co má, ale zároveň zavání rizikem úrazu. Jinými slovy – se sadou kvalitních nožů je čas strávený v kuchyni mnohem příjemnější a bezpečnější. A zaslouží si ji každá hospodyňka!

Na co se při výběru nožů zaměřit?

Nože se vyrábí v mnoha různých provedeních a jednotlivé typy nachází využití při specifických úkonech. Pravděpodobně nebudete potřebovat všechny a vystačíte si se těmi základními. Samozřejmostí by měl být kvalitní kuchařský nůž s širší čepelí. Dostatečná šířka čepele má svůj důvod – zachování bezpečné vzdálenosti mezi prsty svírajícími rukojeť a prkénkem.

Kuchařské nože umožňují snadné krájení i porcování většiny druhů potravin. Široké ostří jimi prochází hladce a výsledkem je úhledný řez a minimální únik šťávy z masa či ovoce. V případě čepele opatřené zářezem ve tvaru olivy navíc nedochází k tomu, že by se na čepeli držely kousky.

Krájejte „na jistotu“, vsaďte na prověřené značky

Kuchařské nože jsou k mání v širokém cenovém spektru. Cena jde obvykle ruku v ruce s kvalitou a nechcete-li ztrácet nervy a čas kvůli pravidelné obměně nekvalitních kusů, raději si připlaťte za značkové nože. Koupíte-li si celou sadu nožů, ušetříte nemalou částku oproti nákupu jednotlivých kusů.

A které značky se jeví jako dobrá volba? K oblíbenému profi náčiní patří profesionální kuchařské nože Wüsthof s tradicí od roku 1814. Německý výrobce využívá nejmodernější technologie a kvalitativně se řadí k tomu nejlepšímu na trhu.

Zvučné jméno mají také nože Zwilling vyráběné patentovanou metodou kování z jediného kusu oceli. Čepel se tvrdí mrazem a následně ručně brousí. Chcete-li mít doma top kvalitu a jeden z nejostřejších nástrojů na světě, máte šanci.

Třetici uzavřeme noži F. Dick. Opět jde o německou značku, tentokrát s ještě o něco delší historií. Rodinný podnik začal s výrobou již v roce 1778 a těší se oblibě i v řadách profesionálů. Ve vaší kuchyni ostudu neudělají!