Jídlo

Proslulá francouzská gastronomie – potěšení pro všechny smysly

Francie je velmi rozmanitá země, která nabízí dech beroucí Paříž, malebnou Provence i azurové pláže Riviéry. Historické památky a krásná příroda však nejsou jejími jedinými lákadly, kvůli kterým sem každý rok míří velké množství turistů. Proslulá je rovněž francouzská gastronomie, která byla dokonce v roce 2010 zařazena na seznam nemateriálního dědictví UNESCO. A není divu – vynikající sýry, jedinečné chuťové delikatesy a především lahodná vína jim závidí celý svět.

Mistři chutí

Každý region má své speciality, styl vaření i oblíbené ingredience. Mezi vyhlášené lahůdky patří kohout na víně, šneci, žabí stehýnka, hutí či kachní játra foiegras, zeleninová směs ratatouille, dijonská hořčice, croissanty a čím dál populárnější makronky. Obyvatelům této země je vlastní také vysoká úroveň stolování a jisté požitkářství. Jí nejen ústy, ale i očima, zakládají si na tom, aby jídlo dobře vypadalo. Rádi si ho vychutnávají ve společnosti rodiny či přátel, aby se mohli o své dojmy z pokrmů podělit s ostatními. Navíc jsou mistři v propojování jednotlivých chutí. Ví přesně, jaké kombinace budou fungovat.

Francouzský paradox

Přestože domorodí obyvatelé nepatří zrovna ke vzorům zdravého stravování, neboť holdují pokrmům s vysokým množstvím tuku, sní kvanta bílého pečiva a milují cigarety, trpí méně obezitou i srdečními chorobami. Jak je to možné? Lékaři mluví o tzv. francouzském paradoxu – za vším podle nich stojí kvalitní červené vínokteré je nedílnou součástí jejich způsobu života. Francouzi jsou jeho konzumací doslova proslulí, průměrně ho každý vypije okolo 70 litrů. Ačkoli si ho však dopřávají poměrně často a ke každému jídlu, konzumují ho umírněně. A umí vybrat přesně takové, které krásně podtrhne chuť jednotlivých pokrmů.

Vyhlášená vína

Spousta odrůd, které se dnes pěstují po celém světě, mají svůj původ ve Francii. Jedná se například o Chardonnay, ze kterého se vyrábí bílá vína, Merlot či Cabernet Sauvignon, jež jsou určená k výrobě červených vín. Symbolem pro všechna šumivá vína se stalo pravé Champagne. Jen málokdo ví, že se tato „perla“ může vyrábět pouze ve vinařské oblasti Champagne, pro kterou je typické jedinečné mikroklima, půda bohatá na vápník a hluboké vápencové sklepy – právě tato kombinace pomáhá formovat víno, které okouzluje celý svět už stovky let.

Přidat komentář

Klikněte pro přidání komentáře

Your email address will not be published. Required fields are marked *