Reklama

Stříbrné mince

Přemýšlíte o tom, kam vložit svoje peníze? Investujte je do stříbra.

Ubytování na Slovácku

Ubytujte se v stylovém rodinném penzionu umístěném v srdci Slovácka.

Zajímavé tipy

Jídlo

Recept na nejlepší palačinky: Klíčové je dokonalé těsto

Palačinky – najde se na světě někdo, kdo si na nich nesmlsne? Recepty paradoxně nejsou složité a příprava nezabere příliš mnoho času. Nicméně cesta k perfektnímu výsledku vede přes těsto. Připravuje se z mouky (někdo používá hladkou, jiný polohrubou), mléka, soli a někdy i trochy cukru.

Následující ingredience vám vystačí na přípravu cca 8 – 10 kusů palačinek (záleží na velikosti pánve a tloušťce palačinek):

  • 200 g hladké mouky
  • 0,4 l mléka
  • špetka soli
  • 2 ks vajec

Jak na hladké a kypré těsto bez hrudek?

Do připravené mísy vyklepněte dvě vejce a přidejte k nim špetku soli. Chopte se metličky, našlehejte je a přidejte trochu mléka. Pozvolna přisypávejte hladkou mouku a pomocí velké metličky do těsta šleháním dostaňte vzduch – díky tomu bude vláčné a nadýchané jako obláček. Že je našlehané dostatečně poznáte tak, že získá optimální konzistenci.

Před smažením nechte těsto na chvilku „odpočinout“. A nezapomeňte ho promíchat, jinak vám na dně misky zbude usazená mouka.

Mistrovství správného smažení

Jak palačinky smažit? Na pánvi (ideálně na litinové nebo teflonové) rozpalte olej, případně menší množství rostlinného tuku. Směs na ni vlijete naběračkou a krouživými pohyby zajistíte, aby se rozlila po celé ploše. Palačinka díky tomu bude mít pravidelný tvar.

Jakmile palačinky těsto ztuhne (poznáte podle malých bublinek na jejím povrchu), otočíte ji. Jakmile bude z obou stran dozlatova, máte hotovo.

Tip na vláčnější těsto: Přidáte-li dvě lžíce oleje přímo do směsi, palačinky se na pánvi nebudou připalovat. Naopak si dejte pozor na nadměrné množství cukru – právě ten je naopak příčinou připalování.

Nepsané pravidlo praví, že první palačinka nemusí dopadnout dobře. Pokud ji připálíte, případně se potrhá, nezoufejte – druhá a každá další již budou lepší. A nebojte se vyzkoušet rozličné recepty na palačinky. Skvělé jsou nasladko i naslano!

Přidat komentář

Klikněte pro přidání komentáře

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *