Bydlení

Skvělé tipy na uspořádání a vybavení moderní kuchyně

Plánujete rekonstrukci kuchyně a nevíte, od čeho se odrazit? Mějte na paměti, že nejde jen o moderní design, ale především o dodržení pravidel ergonomie. Jedině tak se budete v nové kuchyni cítit skutečně příjemně a příprava 1. pokrmů vám půjde takříkajíc od ruky. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, které se vám budou při zařizování hodit!

Magie vhodně rozmístěných prvků

Každý profesionální interiérový designér moc dobře ví, že prostor v kuchyni musí být dostupný. V praxi to znamená maximální výšku polic kolem 175 cm a v případě vysunuté pracovní plochy kolem 170 cm. Optimální přístupná výška se pohybuje v rozmezí kolem 85 až 115 cm. V kuchyni menších rozměrů je samozřejmě vhodné využít i místo až ke stropu – výše byste měli ukládat předměty, které příliš často nepoužíváte.

Velmi praktické je plněvýsuvné řešení spodních skříněk. A nezapomeňte, že alfou a omegou každé kuchyně je chytré rozvržení jednotlivých zón. Vše byste měli mít po ruce, ať už jde o úložiště potravin, přípravnou plochu nebo dřez.

Jak rozmístit spotřebiče?

Toužíte-li po skutečně ergonomické kuchyni, musíte dodržet nepsané zásady rozmístění spotřebičů. Léta praxe potvrdily, že varná deska nepatří do rohu linky, protože během vaření potřebujeme alespoň 30 cm prostoru po každé straně pro odkládání nádobí a ingrediencí. Z tohoto důvodu není příliš vhodné ani umístění dřezu vedle sporáku.

Při výběru digestoře zvolte dostatečně výkonný typ a umístěte ho tak, aby byl od varné desky ve vzdálenosti cca 60 – 70 cm.

A umístíte-li troubu do výšky kolem 110 cm od podlahy, budete mít perfektní přehled o tom, co se v ní právě děje, aniž byste se museli neustále ohýbat.

Pomohli jsme vám? Pokud si stále nevíte rady, obraťte se na renomované kuchyňské studio a nechte si poradit od odborníků.

Přidat komentář

Klikněte pro přidání komentáře

Your email address will not be published. Required fields are marked *