Jídlo

Tipy a triky do kuchyně – vařte jako profesionál

Každý, kdo má rád vaření a kdo chce vždy dokonale pohostit své blízké, rodinu a přátele, ocení rady do kuchyně, které z něj udělají opravdového mistra kuchyně. Inspirovat se můžete ověřenými babskými radami, ale také triky a tipy profesionálních kuchařů.

Pomocník v kuchyni

Pokud chcete, aby si vaše jídlo zachovalo plnou chuť a zůstaly v něm vitamíny, minerály a zdraví prospěšné látky vyzkoušejte vaření v parním hrnci nebo v konvektomatu. Výhodou konvektomatu je možnost pečení, grilování a také ohřívání. Navíc v něm připravíte i dezerty.

Dokonalý vývar

Nejoblíbenější polévkou je kuřecí nebo hovězí vývar. Aby se vám tato polévka nezakalila, tak do ní přidejte dva bílky a poté polévku sceďte. Polévka bude zcela čirá. Přidat můžete bílky i tři.

Vyklopte koláč

Možná se vám už také stalo, že jste upekli koláč a ten nešel vyklopit. Zapomeňte na namáčení formy nebo vyřezávání koláče nožem. Dejte koláč ve formě ještě na chvíli do horké trouby nebo rozehřátého konvektomatu a uvidíte, že se najednou z formy jednoduše a lehce uvolní.

Šťáva k masu

Při grilování nebo pečení masa je dobré, pokud jej naložíte alespoň den dopředu. To většinou neplatí u ryb, kde se používá citron, ten by mohl způsobit, že se ryba bude následně rozpadat. Vyzkoušejte přípravu masa na domácím grilu nebo v konvektomatu a připravte si také výbornou šťávu, která vznikne vybráním tuku z pekáče nebo pečící nádoby a smícháním s trochou vody.

Smažte zdravěji

Milovníci smažených pokrmů, kteří nedají dopustit na řízky nebo zeleninu obalenou ve strouhance mohou vyzkoušet i zdravější alternativu. Obalte řízky v kukuřičných lupínkách a smažte. Do obyčejné strouhanky můžete přidat také sušené bylinky, díky kterým smažené potraviny nebudou nasávat tolik tuku.

Zdravá zelenina

Při přípravě zeleniny se často stane, že například brokolice nebo špenát ztratí svou přirozenou barvu. Tu uchováte, pokud budete tyto potraviny připravovat v parním hrnci nebo v konvektomatu. Vyzkoušet můžete také vychytávku, kdy vařené brokolici naříznete košťál, aby se uvařila rovnoměrně a ani kousek této zeleniny nebyl tvrdý.

Bílá a chutná rýže

Pokud často připravujete rýži, tak si můžete pořídit rýžovar. Aby rýže zůstala vždy krásně bílá, nebojte se do ní před vařením přidat pár kapek citrónové šťávy. Pro ochucení rýže pak můžete použít pár kuliček nového koření nebo hřebíček. Skvělá je i rýže se špetkou kari.

Nadýchané buchty

Aby byly vaše koláče a buchty nadýchanější přidejte do těsta tři lžíce horké vody a troubu při pečení prvních 20 minut vůbec neotvírejte.

Umocnění gastronomického požitku

Ke každému pokrmu existuje ideální nápoj, který dotvoří celý gastronomický zážitek. Pokud vám na dojmu, který na své strávníky uděláte, opravdu záleží, věnujte část své pozornosti i tomu, jaké nápoje budete ke svému menu servírovat. A aby byl zážitek opravdu dokonalý, věnujte se i teplotě nápoje. Což platí zejména v případě servírování vína. Příliš studené či příliš teplé víno nepodtrhne dojem z večeře tak, jak byste si přáli. Pokud hostíte své blízké pravidelně, jistě se vyplatí pořídit kvalitní lednici na víno a třeba i výrobník sody, pokud alkoholickým nápojům při vašich setkáních příliš neholdujete.

Přidat komentář

Klikněte pro přidání komentáře

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *