Jídlo

Že ovoce a zelenina na gril nepatří? Přesvědčíme vás o opaku!

Také se už nemůžete dočkat, až během prvního jarního víkendu rozžehnete gril a dopřejete svým chuťovým pohárkům nevšední gurmánský zážitek? Nejste sami, na první letošní grillparty se těší snad každý. Grilování je v našich končinách nesmírně populární a to i přesto, že k nám ze západního světa proniklo poměrně pozdě. I přes nebývalou popularitu se však většina Čechů omezuje jen na několik „základních“ surovin a zcela opomíjí ty, které se v zahraničí grilují zcela běžně. Jedná se nejen o některé opomíjené druhy masa, ale především o ovoce a zeleninu jako je grilovaný lilek či cuketa. I ty lze na grilu připravit tak, aby si na nich přítomní stravníci pochutnali.

Maso, na které byste při grilování neměli zapomenout

Neradi bychom snižovali nesporné kvality vepřového, ale na druhou stranu by byla škoda nechat bez povšimnutí i další druhy masa. Odložte proto vepřovou kotletku na jindy a naskládejte na gril hovězí steaky. Ty totiž patří mezi základní suroviny, které by si měl každý majitel grilu alespoň jednou za čas připravit. To samé platí i o rybách, které jsou velmi jednoduché na přípravu. Na gril se hodí prakticky všechny sladkovodní, ale i mořské ryby a všechny se pyšní nízkou kalorickou hodnotou. Neměli bychom zapomenout ani na kuřecí, které lze připravit snad na tisíc způsobů. Mezi nejoblíbenější recepty patří kuře na paprice, ale stejně dobře si pochutnáte i na kuřecí „číně“.

Zelenina není jen příloha

Grilovaný lilek nebo kukuřičné placičky patří mezi vyhlášené pochoutky a rozhodně nepatří na talíř jen co by příloha. Velmi chutné jsou také grilované brambory a různé recepty z cukety. Podobně je na tom i ovoce, které grillmeisterům otevírá zcela nové možnosti. Ananas, banány, jablka či jahody vás dozajista přesvědčí, abyste si vedle šťavnatého hovězího steaku vyšetřili trochu místa a ugrilovali sladký dezert. Obrovské množství receptů a to to jak masitých, tak i ovocných a zeleninových, najdete na webu grilykrby.cz.