Reklama

Ochrana přírody Milovice

Navštivte přírodní rezervaci divokých koní, zubrů a praturů u Milovic

Investiční zlato

Investujte chytře. Zhodnoťte své peníze nákupem zlatých mincí a slitků

Dresy DDsport

Vyrábíme sportovní dresy pro všechny sporty s tradicí 25 let. Oblékáme profesionály i rekreační sportovce.

Zajímavé tipy

Jídlo

Domácímu uzenému se nic nevyrovná

I přesto, že se nejedná o nic extra zdravého, uzené maso je v našich zemích velmi oblíbenou pochoutkou. A díky dobrým cenám domácích udíren si ho můžete klidně udělat i u sebe doma!

Vyplatí se připlatit si

Pokud nemáte s uzením žádné velké zkušenosti, je opravdu lepší koupit si domů profesionální přístroj než se spoléhat na svépomocně postavenou udírnu. Vyvarujete se tak mnoha zbytečným škobrtnutí a nezdarům.

Ovládání moderních elektrických modelů po chvíli pochopí každý, a to i když budou disponovat manuálním ovládáním. Některé verze mají dokonce i automatický dávkovač pilin, což celý proces ještě více usnadní. Ty však mohou stát opravdu velký balík.

Elektrické udírny jsou vhodné nejen k tepelné úpravě mas všech druhů, ale také rozličných sýrů a rovněž i zeleniny. Není tedy problém udit i zdravým způsobem.

Jak na masíčko?

Většina však stejně udí maso. A to je potřeba umět. Základem je samozřejmě kvalitní surovina. Z pochybného kusu flákoty stejně nikdy nic skvělého nevyrobíte i kdybyste se snažili sebevíc.

Jakožto začátečníci byste měli použít vepřové. Z prasátka je dobré snad všechno a jen málokdy se pokazí. Pro účely uzení se nejvíce hodí bok, případně plec či pečeně. Když nebude zbytí, je možné použít i krkovici.

Maso je posléze nutné pořádně okořenit a osolit. Použijte vhodné bylinky, ideálně čerstvé. Bát se nemusíte ani česneku, ať je to trochu pikantní. V případě více mas je natlačte těsně k sobě, zabalte těsně do potravinové fólie a dejte do lednice. Jeden kousek stačí pouze těsně zabalit a schovat přes noc do chladu.

Při jakých teplotách udit?

Udit se dá už i při mírných teplotách pohybujících se mezi 15–30 °C. Je to však dlouhý proces a skoro nikdo ho proto nevyužívá.

Mnohem populárnější je uzení při teplotách od 45 do 75 °C, díky čemuž je možné dokončit masíčko během jediného dne.

V případě, že nechcete čekat tak dlouho, můžete použít horký kouř o teplotě 60-95 °C. V takovém případě by mělo být maso doděláno během dvanácti hodin.

Přidat komentář

Klikněte pro přidání komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *