Poznáte rozdíly mezi perlivým vínem, šumivým vínem a šampaňským?
Máte rádi bublinky? Češi šumivé nápoje milují a nevynechají jedinou slavnostní příležitost, v rámci které mohou „bouchnout“ špunt. Ovšem pozor – mezi alkoholickými nápoji s bublinkami panují zásadní rozdíly!
Dobrým příkladem neznalosti konzumentů je populární italské Lambrusco, které „nesmí“ chybět především v letních měsících. Lambrusco je vskutku osvěžující, ale patří do kategorie perlivých vín.
Jaký je rozdíl mezi perlivými a šumivými víny? Perlivá vína jsou nasycena oxidem uhličitým při lahvování, zatímco v šumivých vínech vzniká samovolně přidáním směsi cukru a kvasinek do prvotně kvašeného vína.
Jenomže není šumivé víno jako šumivé víno. Uplatňují se různé postupy, z nichž tradiční (a nákladnější) je „šampaňská metoda“ z 16. století. Nápoje vyráběné touto metodou jsou dražší, ale o to lahodnější.
Na pomyslném vrcholu stojí šampaňské – víno, které je označováno jako nejlepší ze všech šumivých vín. V čem je tak jedinečné? Pravé a nefalšované šampaňské pochází z oblasti Champagne ve Francii. Má nenapodobitelnou chuť, protože se vyrábí z hroznů pěstovaných v unikátním klimatu, rostoucích v půdě bohaté na vápník a zrajících ve vápencových sklepích. Co možná netušíte je fakt, že se v malém procentu produkuje také rosé.
Co se týče označení, u všech šumivých vín vyráběných jakoukoliv metodou vždy závisí na poměru obsahu cukru na litr vína. Pod názvem brut nature najdete vína bez přidaného cukru (neobsahuje více než 3 gramy na litr). Lahve označené jako extra brut obsahují přidaný cukr, ale méně než 8 gramů na litr. Následují označení brut (pod 15 gramů), extra sec (rozpětí 12 – 20 gramů), sec (17 – 30 gramů), demi-sec (33 – 50 gramů) a nejsladší doux s obsahem cukru nad 50 gramů na litr vína.
Dostali jste chuť? Kvalitní víno, sekty i destiláty seženete na www.vinoadestilaty.cz.
Publikováno: 14. 09. 2016
Kategorie: Strava