Zelený čaj vás vyprostí z kocoviny, ale stejně dobře ochrání před rakovinou

Zelený čaj vás vyprostí z kocoviny, ale stejně dobře ochrání před rakovinou

Čaj patří mezi celosvětově nejoblíbenější nápoje a v mnoha zemích si vybudoval pevnou kulturu. Historií čaje se však budeme zabývat někdy příště a dnes se zaměříme na zelený čaj, kterému se nezřídka přezdívá „pravý“. Důvod je prostý, během zpracování prochází minimální oxidací, díky čemuž neztrácí zdraví prospěšné látky. Podle architektonických nálezů se pil již před 5 000 lety a má své čestné místo v uznávané tradiční čínské medicíně. V minulosti se hojně využíval také v dalších asijských zemích jako je Japonsko, Thaisko nebo Indie a to především v souvislosti s léčbou vážně nemocných pacientů. Zelený čaj se chlubí celou řadou léčivých účinků, ale většinu z nich bohužel není možné věděcky potvrdit. Jak už jsme ale zmínili v úvodu, fakt, že ho léčitelé využívají již po celá tisíciletí, je pro většinu z nás pádným argumentem, proč ho pravidelně užívat. První zmínky o pozitivních účincích zeleného čaje sepsal v roce 1191 japonský budhistický mnich Eisai v Knize čaje. Uvedl, že zelený čas blahodárně působí na srdce, mozek, ale je účinný i při léčbě kocoviny. Pravdou je, že zelený čas povzbudí konzumenta po fyzické, ale i psychické stránce, protože obsahuje spoustu vitaminů, minerálních látek, aminokyselin, tříslovin a látku zvanou catechin. Jde o antioxidant, který zpomaluje stárnutí a pomáhá s celkovou antioxidací. Zelený čaj má kromě antixodačních také antibakteriální a dezinfekční účinky. Efektivně působí proti virům a infekcím a posiluje imunitu organismu. Lístky zeleného čaje se ale nepoužívají jen k výrobě nápoje – mohou se přiložit přímo na ránu, kterou dezinfikují. Kloktání čaje zase zabraňuje tvorbě bakterií v dutině ústní a s nimi spojeného nepříjemného zápachu. Podle odborníků je zelený čaj prospěšný také v souvislosti s prevencí některých forem rakoviny. Pravidelným pitím čaje lze účinně předcházet rakovině konečníku, slinivky, kůže a tlustého střeva. U žen pak rakovině prsou. Doporučená dávka je zhruba jeden litr zeleného čaje denně. A abychom nezapomněli – zelený čaj obsahuje také kofein a má tedy podobné účinky jako káva. Uvolňuje ho však postupně a zvyšuje koncentraci organismu dlouhodoběji. Pokud vás účinky zeleného čaje zaujaly, přečtěte si nich více v magazínu, který je součástí specializovaného e-shopu cajovydychanek.cz.

Publikováno: 30. 06. 2013

Kategorie: Zdraví

Autor: Adam

Tagy: účinky zeleného čaje | zelený čaj