Blíží se podzim. Jak na zrádné období připravit imunitu?

Blíží se podzim. Jak na zrádné období připravit imunitu?

V létě jsme si od viróz odpočinuli, ovšem s příchodem podzimních měsíců je organismus mnohem zranitelnější. A to nejen v souvislosti s koronavirem. Neměli bychom zapomínat ani na ostatní respirační či jiná onemocnění – a snažit se o celkové posílení imunity. Základním kamenem je zdravá životospráva, dostatek vitamínů a vyvážená střevní mikroflóra. Jaké konkrétní kroky můžete podniknout, abyste si nejbarevnější období v roce užili s úsměvem na rtech a nemuseli trávit čas v posteli s hrnkem horkého čaje?

V centru pozornosti je vitamín C

„Zázračné céčko“, to je vitamín C, který je pro správné fungování lidského organismu nepostradatelný. Optimální denní dávka je 200 mg, v průběhu chladnější části roku ji však můžete i zdvojnásobit. Pokud ovoci a zelenině s obsahem kyseliny askorbové příliš nedáte, sáhněte po kvalitním doplňků stravy. Třeba po česnekové sušině - produktu Allicor Super, který obsahuje komplex potřebných vitamínů. Kromě céčka se v tabletách nachází také vitaminy A, B6, B12 a D. Přírodní přípravek vyrábí česká Naturvita a seženete ho online v Gigalékárně.

Pochutnejte si na kvašených potravinách

Proč by měly být fermentované (kvašené) potraviny nedílnou součástí kúry pro posílení imunity? Jsou v nich obsažena probiotika, která zlepšují stav mikroflóry – a ta má pozitivní vliv na tvorbu bílých krvinek. A to není vše, kvašená strava podporuje tvorbu serotoninu, což je hormon odpovědný za psychickou pohodu.

Odpočinek i pohyb

Spánkový deficit musíte na podzim dohnat – a rozhodně dále neprohlubovat. Během spánku se vytváří nové imunitní buňky a „nabíjí“ se ty stávající. Vydatný spánek je proto stejně důležitý jako pohyb, v rámci kterého se zase vyplavují škodliviny. Blahodárný vliv na imunitu má také abstinence. Omezíte-li alkohol na minimum, organismus vám za to poděkuje. A samozřejmě i za to, když zlomíte poslední cigaretu. Kouření výrazně snižuje obranyschopnost a vytváří příhodné podmínky pro rozvoj závažných onemocnění.

Publikováno: 12. 09. 2021

Kategorie: Zdraví

Autor: Adam