Jak vybrat jídlonosič?

Jak vybrat jídlonosič?

Jídlonosič představuje nejpraktičtější způsob, jak přepravit hotový oběd či jakékoliv jiné jídlo. Jeho využití je pestré, stejně jako nabídka různých typů. Jak při výběru této nádoby postupovat? Zaměřili jsme se na nejdůležitější kritéria.

Jaký typ jídlonosiče zvolit?

Potraviny je možné přenášet v různých nádobách. Kromě klasického několikapatrového jídlonosiče jsou k mání také plastové a skleněné dózy. Několikapatrové jídlonosiče termo jsou uzpůsobeny pro přenášení celého oběda. Jedna z nádob přísluší polévce, druhá hlavnímu jídlu. Některé modely nabízí ještě více místa – skládají se až ze čtyř pater. Zajímavou volbou může být tzv. elektrický ohřívací box. Jedná se o moderní typ jídlonosiče se systémem nabíjení (12 V i 230 V). Použití těchto nádob bývá velmi snadné.

Jaký zvolit materiál?

Jídlonosiče se vyrábí z různých materiálů. Nejprodávanější jsou nerezové a plastové nádoby. Výhody nerezu spočívají ve zdravotní nezávadnosti a vysoké odolnosti vůči mechanickému poškození. Pokud vaše volba padne na nerezový jídlonosič, budete se moct spolehnout na dlouhou životnost. Počítejte však s tím, že nádoby z tohoto materiálu nelze ohřívat v mikrovlnné troubě. Oproti plastu je nerez o něco těžší. Ve srovnání s nerezem je plast méně odolný a zároveň pohlcuje pachy. Na druhou stranu disponuje několika vlastnostmi, díky kterým v určitých ohledech vyniká. Především jde o možnost ohřevu v mikrovlnné troubě – ovšem pozor, všechny druhy plastů toto neumožňují, dbejte proto na pokyny výrobce. Také v případě kvalitního plastu lze očekávat, že jídlonosič vydrží velmi dlouho. Pokud vám z nějakého důvodu nesedí nerez ani plast, můžete zvolit cenově dostupný „tradiční“ hliník, případně vysoce kvalitní titan, který je vhodný i do extrémních podmínek. Svůj obědník si můžete vybrat ve specializovaném e-shopu odkulinare.cz.

Publikováno: 25. 11. 2022

Kategorie: Strava

Autor: Adam