Máte to rádi pálivé?

Máte to rádi pálivé?

Chili papričky dělí gurmány na dva nepřátelské tábory. Jeden z nich exotický plod k smrti nenávidí a osazenstvo druhého naopak feferonku uctívá a nedá na ni dopustit. Faktem je, že obsahují celou řadu prospěšných látek, mimo jiné spoustu vitamínu C a beta karoten a podporují chuť k jídlo. Na druhou stranu platí, že všeho s mírou – ve větším množství může chilli dráždit pohlavní a močové ústrojí. V přiměřených dávkách naopak na žaludek působí lépe, než pepř a pomáhají k lepšímu zažívání. Zástupci kultur, které holdují ostrým jídlům, jsou podle všeho mnohem odolnější vůči zamoření pokrmů bakteriemi a jejich střevní sliznice snese ledacos. A abychom nezapomněli, chilli je vyhlášeným afrodisiakem. My víme, kde si ho můžete koupit třeba deset kilo!

Tak "trochu" pálivý e-shop

Víte, co je to jolokia? Jolokia je tak trochu jiná chilli paprička. Jestliže vám ty „normální“ připadají páliví, naga jolokia vám v ústech způsobí opravdové peklo. Vše však jde ruku v ruce s přípravou a v rukou zkušeného kuchtíka může vzniknout opravdová lahůdka. Stejně nevšední, jako extrémně pálivá chilli paprička, je i chilli shop, který najdete na jolokia.cz. Nebo snad znáte jiný spcecializovaný e-shop, ve kterém nakoupíte nejen samotné čili papričky, ale i mnoho prvotřídních chilli produktů. Ty vám budou dělat společnost v kuchyni, ale i během letního grilování. Za zmínku stojí zejména pálivé omáčky, marinády a chipsy.

Pořádně rozpálen dárek

Máte ve svém okolí někoho, pro něhož jsou pálivé omáčky povinnou součástí kuchyňské výbavy? Výborně, udělejte mu radost dárkovým balením, které skvěle vypadá a neméně dobře chutná. Přijde-li vám po vydatném obědě chuť na něco „sladkého“, sáhněte po chilli marmeládě, nebo po pálivých gumových medvídcích s příhodným názvem „satan spawn“ (chcete-li také „ďáblovi zplozenci).

Publikováno: 05. 09. 2012

Kategorie: Strava

Autor: Adam

Tagy: chilli | naga jolokia | pálivé omáčky