Nízkosacharidová dieta a jak na ni správně
Obsah článku:
Jen málokterá žena nezkusila ve svém životě alespoň jednu dietu. V současnosti už nejsou diety a hubnutí pouze doménou žen, ale i muži se ptají, jak mohou co nejrychleji zhubnout a tvarovat svou postavu. Dříve se jednalo o jednorázové diety, kde hubnoucí člověk shodil nárazově 10 až 20 kg, poté se ale vrátil ke své předešlé stravě a původní kilogramy nabral zase zpátky, velmi často i s dalšími kilogramy navíc. Tomuto úkazu se říká jo-jo efekt a snad každý dietář ví, co tento pojem znamená. Doba se změnila, posunula a nyní už není v módě držet dietu, nyní lidem pomáhá zdravý životní styl, díky kterému mohou mít lidé pěknou postavu, hodně energie a žít aktivní život. Zdravý životní styl s sebou přináší mnoho způsobů, jak se stravovat a jak o své tělo pečovat: jedním z nich je i nízkosacharidová dieta, neboli low-carb stravování. Jak funguje nízkosacharidová dieta? Jak dosáhnout s nízkosacharidovou dietou co nejlepších a trvalých výsledků?
Zdravý životní styl a nekonečné možnosti
Zdravý životní styl se stal fenoménem. Kdo chce být hubený, aktivní a v dobré kondici, je zastáncem zdravého životního stylu. Ženy, muži, sportovci - všichni chtějí docílit ideální váhy a hledají svou cestu. Všichni už vědí, že alfou omegou zdravého životního stylu je pestrý jídelníček. S cílem zhubnout a docílit ideální váhy se lidé často uchylují k nejrůznějším dietám, příkazům a zákazům a zapomínají, že základem všeho je zdravá a vyvážená strava. Věční dietáři vyzkoušeli nejrůznější možnosti, jak upravit svou váhu. V současnosti je velmi oblíbená ketonová dieta, Dukanova dieta, žlučníková dieta, vegetariánské stravování, veganská strava, Whole 30 programy, diety podle krevních skupin, paleo stravování, krabičkové diety, zónová dieta, ale královnou mezi způsoby stravování je nízkosacharidová strava, neboli low-carb stravování.Nízkosacharidové stravování
Většina výživových poradců se shoduje, že přemíra cukru může doopravdy škodit, navíc technologicky upravená strava je pro tělo velmi často nevhodná až škodlivá a těžko stravitelná. Průměrný člověk by neměl denně sníst více jak 60 g cukrů, sacharidů. Nutno ale říci, že cukr je obsažen téměř ve všech potravinách - ovoci, zelenině, těstovinách, uzeninách, pečivu, jogurtech, slazených nápojích, instantních kávách apod. Všechny potraviny obsahující sacharidy se do tohoto maxima denního příjmu cukru musí počítat. Výživový poradci se shodují, že přírodní cukr, který se vyskytuje například v ovoci a zelenině, je pro tělo přínosem a nezbytný. Uměle zpracovaný cukr ale pro lidské tělo vhodný není a už vůbec ne v nadbytečném množství. Je vědecky dokázáno, že nadmíra cukru v lidském těle může způsobovat výrazné zdravotní problémy, například ekzémy, obezitu, kazivost zubů, ztrátu chuti a energie, špatnou kvalitu pleti, vlasů a kostí atd. I lékaři doporučují výrazně omezit příjem cukrů. Objevil se ale druh stravování, nízkosacharidová strava, který svým konzumentům přímo zakazuje umělý cukr konzumovat a doporučuje ho natrvalo vyřadit z jídelníčku. Jediné povolené cukry jsou ty přírodní a to navíc ještě v omezeném množství. Lidé, kteří se stravují low-carb nejedí chemicky zpracované produkty a dávají přednost zelenině, masu a přírodním tukům.Jak funguje nízkosacharidové stravování?
Lidé, kteří se stravují nízkosacharidovou metodou obvykle jedí 3x denně, kdy hlavní prim na talíři hrají bílkoviny. Bílkoviny je nejjednodušeji možné získat z masa, sýrů a vajec. Další důležitou složkou na talíři je zelenina, která může být tepelně opracovaná nebo syrová. Zelenina by měla zabírat přibližně polovinu talíře, protože v low-carb stravování je to hlavní příloha. V low-carb stravování se nejí klasické přílohy typu brambor, těstovin, rýže apod. Třetí velmi důležitou složkou nízkosacharidového stravování jsou tuky, ale pouze ty zdravé přírodní tuky. Nejvýživnějším zdrojem tuků jsou ořechy, mandle a kokosy. Z kokosu je vhodné kokosové mléko, kokosový olej i samotný strouhaný kokos. Zdrojem tuků mohou být i nejrůznější druhy masa. Konzumenti nízkosacharidové stravy nedají dopustit na avokádo a avokádový olej. Z tuků je dále vhodné ghee a olivový olej. Oproti Whole 30 programu se v low-carb stravování mohou jíst také mléčné výrobky. Nejvíce doporučované jsou neslazené přírodní jogurty s vysokým obsahem tuku, dále sýry, smetany, tvarohy nebo kefírové nápoje, které mají i probiotické účinky.Je nízkosacharidové stravování dlouhodobě udržitelné?
Na začátku nízkosacharidového stravování někdy dochází k dočasnému úbytku energie. Je to jednoduché. Tělo bylo zvyklé na pravidelný přísun cukru, o který je ze dne na den připraven. Tělo do té doby bralo energii z rychlých cukrů, které ale pro něj nebyly vůbec žádným přínosem. Nyní se tělo musí naučit čerpat energii z přírodních tuků, bílkovin a zeleniny. Někdy je tato změna stravování doprovázena tzv. sacharidovou chřipkou. Sacharidová chřipka je určitým detoxem od cukru, který se může projevovat únavou, bolestí hlavy, nevolnostmi, zvýšenou teplotou, nechutenstvím apod. Tento stav obvykle trvá 4 až 8 dní, poté nízkosacharidová strava přináší opačný efekt a energie naopak přibývá. Nízkosacharidové stravování je dlouhodobě udržitelné. V momentě, kdy si tělo na tuto stravu zvykne, čerpá z ní energii a živiny, není důvod vracet se opět k nezdravé a uměle zpracované potravě. Důležité je jíst odpovídající porce, aby zastánce tohoto stravování necítil hlad. Low-carb strava tělu přináší všechny potřebné vitamíny a živiny, proto si našla tolik zastánců a v České republice existují komunity/skupiny lidí, které se vzájemně inspirují a vymýšlí další nové low-carb pokrmy. Mnoho z nich se zbavilo zdravotních problémů nejrůznějšího rázu, zlepšilo si postavu a celkově zkvalitnilo celý svůj život. Nízkosacharidová strava není dietou, ale jedná se o zdravý životní styl.Publikováno: 20. 01. 2021
Kategorie: Strava