Podzimní grilování – jak na něj?

Podzimní grilování – jak na něj?

S koncem prázdnin pomalu končí nejen léto, ale i mezi Čechy tolik oblíbená sezóna grilování. Zkuste se však pro jednou zbavit předsudků a podzimní hodování na zahradě vyzkoušet. Uvidíte, že vás mile překvapí – jak svou specifickou atmosférou, tak i jedinečnými chutěmi. Jak si ho užít?

Připravte se

Připravte zastřešené posezení, které vás i vaše hosty ochrání před nižšími teplotami i nepříjemným větrem. V chladnějším počasí se rozhodně budou hodit i malá stolní topidla či halogenové přímotopy, které zajistí patřičný tepelný komfort. I tak se ale vybavte teplým oblečením, nezapomeňte na hřejivé deky a hebké plédy, které si můžete přehodit přes kolena. Židličky a křesla pak opatřete zateplenými sedáky.

Zajistěte světlo

Na podzim se brzy stmívá, proto byste s grilováním měli začít dřív než v létě. Nezapomeňte zajistit také vhodné venkovní osvětlení. K zahradnímu posezení instalujte taková venkovní svítidla, která vytvoří příjemně rozptýlené, nepříliš intenzivní a oslňující světlo. Kromě užitkového zakomponujte také dekorativní osvětlení, které vdechne zahradě tu správnou atmosféru. K tomuto účelu skvěle poslouží LED reflektory, kterými můžete nasvítit zajímavé solitéry. Komornější a magičtější atmosféru pak zařídí svíčky, světelné řetězy nebo lucerny, které můžete zavěsit na trám terasy nebo postavit třeba na zídku.

Využijte úrodu

Chladnějším večerům přizpůsobte nejen oblečení, ale i menu. Volte sezónní suroviny, využijte všechny pochoutky, kterými příroda v tomto podzimním obdobím oplývá. Už jste zkoušeli třeba hrušky nebo švestky ve slaninovém kabátku na grilu? A co teprve takovou grilovanou dýni, kterou přes noc necháte marinovat v olivovém oleji, soli, česneku, chilli a zázvoru? Nebo potřenou rozpuštěným máslem, cukrem a skořicí. Skvělou podzimní lahůdku představují také hříbky, obzvlášť ty, které jste si zrovna natrhali v lese.

Podávejte nápoje, které zahřejí

V létě se ke grilovaným pochoutkám běžně servírují vedle piva a vína hlavně nejrůznější míchané koktejly. Na podzim ale místo nich hosté uvítají něco teplejšího na zahřátí, třeba tradiční horký svařák, grog, čaj s rumem či lahodný domácí punč, které zahřejí jak na těle, tak na duši. Rádi si pochutnají také na burčáku nebo višňáku, které právě mají svoji sezónu. Tak uspořádejte si podzimní hodování se vším všudy!

Publikováno: 24. 09. 2020

Kategorie: Strava

Autor: Adam