Proč (a jak) jíst exotické ovoce?

Proč (a jak) jíst exotické ovoce?

„Obyčejné“ jablko vás chuťově nudí, hroznů jste se přejedli a na ostatní zástupce českého ovoce se už tak nemůžete ani podívat? Přesto byste na cukroví přírody neměli zanevřít. V jídelníčku má neotřesitelnou pozici a obsahuje široké spektrum vitamínů, minerálů, vlákniny a dalších vitálních složek, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu. Pokud vám tuzemská produkce nevyhovuje, zaměřte se na exoty!

Výhody exotických plodů pocítíte na vlastní kůži

Exotické ovoce nabízí benefity, ale současně skýtá určitá úskalí. Oproti plodům pěstovaných ve středoevropských podmínkách je bohatší na vitamíny (především na „céčko“ a draslík, záleží však na odrůdě), minerály a obvykle i na cukry. Z hlediska posilování imunitního systému je znamenitou volbou. Například zdánlivě obyčejný ananas není pouze lahodný, jeho všestranný zdravotní přínos (obsahuje prakticky celé spektrum vitamínů a 16 stopových prvků a min. látek) vás příjemně překvapí. Anebo populární fíky, i ty jsou pro zdraví velmi přínosné. Dalším důvodem, proč jíst exotické ovoce, je energetická hodnota. Plody pěstované ve vzdálených destinacích bývají energeticky vydatné, a proto vhodné pro lidi, kteří potřebují „zdravě nakopnout“ - zpravidla před sportovním nebo jiným fyzicky náročnějším výkonem. Nemusí se přitom konzumovat ve velkém, i menší porce může být skvělým (a hlavně zdravým) zdrojem energie.

Nevýhody a rizika? I exotické ovoce nějaké má

V rámci objektivity je důležité zmínit také negativa. Exotické ovoce se (logicky) trhá v nezralém stavu, a proto obsahuje větší množství kyselin, což může u citlivějších jedinců (zejména u dětí) vyvolat alergickou reakci. Dietologové proto upozorňují, že není vhodné konzumovat větší množství před tím, než zjistíme, jak organismus na danou plodinu reaguje. Zároveň je nutné počítat s chemickým ošetřováním. Přípravky se mohou dostávat až do slupky, a proto není např. citrusové plody vhodné konzumovat celé, a to ani po umytí. Výjimkou je ovoce v bio kvalitě, za které si výrazně připlatíte. A ještě něco. Není tajemstvím, že exotické ovoce ochlazuje, proto bychom se jím během chladnějšího období neměli přejídat. Jinak se není čeho obávat, a naopak je dobrým krokem plody plné živin do jídelníčku zahrnout. Jen si před tím ověřte, jak se jednotlivé druhy konzumují – spousta lidí například tápe, jak se jí papája. Přitom se zdá, že už u nás za poslední roky zdomácněla...

Publikováno: 30. 01. 2021

Kategorie: Zdraví

Autor: Adam