Proč si pořídit vlastní udírnu?

Proč si pořídit vlastní udírnu?

Na začátek grilovací sezóny si sice budeme muset ještě pár týdnů počkat, ale sezóna uzení má ty nejlepší podmínky. A co obojí dohromady?

Gril i udírna

Zahradu většinou využíváme jako další prostor, kde trávíme čas. Někdo se rád stará o záhony a pěstuje vše co jde, jiný je domácí kutil, ale všichni mají rádi chvíle, kdy je práce hotová a s rodinou či přáteli se sejdeme u jídla. Jakmile počasí dovolí, vytáhneme gril a po zimní pauze se opět těšíme na přípravu masa i zeleniny. Ani vůně grilovaných pokrmů ale nedokáže konkurovat vůni právě vyuzených klobás a sýrů. Mít na zahradě vlastní udírnu je sen mnoha majitelů chat a domů, kteří nad jejím pořízením přemýšlí. Stavba svépomocí sice může na první pohled vypadat jednoduše a finančně výhodněji, ale spíše si přiděláme starosti a práci. Snadnější způsob je spolehnout se na osvědčená řešení, která navíc umožní i spojení uzení a grilování. To umožňují udírny s grilovací plochou a regulovanými otvory na přívod vzduchu, takže si vy sami rozhodnete, zda chcete narychlo ugrilovat rodinný oběd nebo si v udírně připravit klobásy na večer. A nebo zvládnete obojí najednou. Nezapomenutelné kouřové aroma dodají grilovaným i uzeným pokrmům udící lupínky, které jsou z různých druhů dřeva a před použitím se namočí ve vodě.

Chuť i konzervace

Připravit si čerstvé klobásy nebo kus uzeného masa, které můžeme jíst teplé hned po vytažení z udírny, je samozřejmě velké lákadlo. Uzení ale můžeme využít i pro konzervaci potravin, které tak déle vydrží. Právě maso je pro uzení skvělou surovinou, čerstvé vydrží jen několik dní, ale uzené můžeme skladovat mnohonásobně déle. Vyudit můžete i vlastní párky, buřty, salámy, zkoušet můžete i různé druhy ryb nebo sýrů, které si rozumí s bylinkami i kořením. Chladné počasí zatím není ideální pro posezení u grilu, ale pro uzení je naprosto perfektní. Chodit kontrolovat stav masa a a sýrů uvnitř udírny a pravidelně přikládat zvládnete mezi jinými činnostmi, kterých je na zahradě vždy mnoho. A přitom se těšit na dny, kdy začne být počasí příjemnější, budeme odpočívat ve stínu pergoly a čekat, až budou hotové pochoutky z grilu i udírny.

Nejkrásnější na uzení, když máte udírnu vlastní, je možnost ochutnávat vše ještě před tím, než už hotové klobásy či maso přineseme na stůl.

Publikováno: 22. 04. 2021

Kategorie: Uncategorized

Autor: Adam