TOJIRO: Testovali jsme ručně vyráběné japonské nože, které by neměly chybět v žádné kuchyni

TOJIRO: Testovali jsme ručně vyráběné japonské nože, které by neměly chybět v žádné kuchyni

Saraba znamená japonsky sbohem. Vy můžete říct saraba vašim kuchyňským nožům. Poděkujte jim a pošlete je do zaslouženého důchodu. Více je už potřebovat nebudete, protože jejich místo nahradí nefalšované katany ze Země vycházejícího slunce. Tedy ne úplně doslova, nicméně japonské kuchyňské nože TOJIRO do kvality legendárních samurajských mečů nemají daleko. V následující recenzi vám jedinečné pomocníky představíme v celé jejich kráse…

Na úvod trocha historie

V souvislosti s nožířstvím by se Japonsko mohlo přejmenovat na Zemi nejlepších čepelí, a to bez jakékoliv nadsázky, Přední výrobce vysoce kvalitních kuchyňských nožů má v tomto ohledu před zbytkem světa velký náskok. První kuchyňské nože pochází z 8. století našeho letopočtu (období Nara). K největšímu rozmachu nožířství však došlo v éře Edo ( 17. - 19. století). V tomto období museli feudálové po určitou dobu pobývat po boku Šóguna a prezentovat výrobky a výrobní postupy ze své provincie. Tato skutečnost měla v japonském nožířství podstatný význam, protože docházelo k velmi rychlému rozvoji a zdokonalování technologie výroby. Feudálové chtěli Šógunovi prezentovat to nejlepší a usilovně se snažili o zvyšování kvality. V 17. století se do Japonska dostaly západní šéfkuchařské nože a okolo 19. století Japonci spojili přednosti jejich tradičních výrobků s výhodami západních nožů. Vytvořili unikátní nástroje, které nemají přímou konkurenci. 15574-f-894

Tojiro patří mezi nejvýznamnější světové producenty

Vraťme se však ke značce TOJIRO. Profesionální kuchyňské nože se vyrábí v oblasti Niigata, která patří k největším tradičním výrobním centrům kuchyňských nástrojů. Společnost byla založena v roce 1953 a její filosofií je ostrost. To v praxi znamená, že se při výrobě používají osvědčené postupy. Mimo jiné i techniky výroby samurajských mečů. Výrobce však nezapomíná ani na moderní technologie a snaží se o propojení obojího – tradice a inovace. Společnost investuje nemalé částky do výzkumu a vývoje. Za zmínku stojí např. DP metoda, která spočívá v odstranění dekarbonizace vedoucí ke snížení tvrdosti. Jinými slovy – japonské kuchyňské nože TOJIRO jsou ostré, tvrdé a velmi odolné proti opotřebení a fragmentaci. Vyrábí se s ručně s láskou a pokorou. O kvalitě kuchyňských nožů TOJIRO již mnoho. Ocenění získaly především nože Santoku, Usuba a některé další šéfkuchařské nože. Prestižní titul Good Design od Ministerstva zahraničního obchodu a průmyslu či cena Long Life Design jsou dostatečně výmluvné. Společnost Tojiro Co. Ltd nyní produkuje přes 800 druhů výrobků a patří k pěti nejvýznamnějším světovým producentům. 15578-f-698 Toť o historii a značce. Nyní se zaměříme na aktuální nabídku ručně vyráběných kuchyňských nožů, které můžete pozvat do svojí svatyně kuchyně. Internetový obchod noze-tojiro.cz nám vypůjčil několik kuchyňských nožů a my jsme si je mohli vyzkoušet v praxi: Šéfkuchařské nože / GYUTO – nože Gyuto jsou japonskou obdobou západních univerzálních šéfkuchařských nožů. V podstatě jde o základní kámen, který by v žádné kuchyni neměl chybět. Jsou vhodné na krájení a sekání většího množství potravin. Ergonomicky tvarovaná rukojeť, vynikající vyvážení a perfektní ostrost budiž garancí nevšedních zážitků i při rutinní přípravě jídla. SANTOKU – podobně jako nože Gyuto, také Santoku patří k základní výbavičce každé hospodyňky. Rozměrově menší a neméně univerzální pomocník bravurně zvládá krájení zeleniny, porcování masa a ryb, sekání cibule, drcení, plátkování a další pracovní činnosti. Díky tenkému ostří jsou řezy snadné a hladké – z krájené zeleniny a masa zbytečně neuniká šťáva. I navzdory rozměrům jde o velmi lehký a dobře vyvážený nůž. Nože na pečivo – ve vašem portfoliu nesmí chybět nůž na pečivo. Zoubkované ostří hravě krájí na úhledné plátky. Proniká pečivem jako katana zbrojí nepřítele… Navíc ho využijete také při krájení rajčat nebo plátkování šunky. YANAGI-SASHIMI – nutnost pro milovníky ryb, chobotnic a ostatních mořských plodů. Na tradiční japonský nůž nedají dopustit přední světoví šéfkuchaři. Používá se také při výrobě suši a plátkování sýra či šunky. NAKIRI – nenahraditelný pomocník na krájení a sekání zeleniny, ovoce a bylinek. Chcete suroviny nakrájet na drobné kostičky či tenké nudličky? S nožem Nakiri pak suroviny snadno přenesete na pánev. Ergonomie, vyváženost a ostrost – to jsou tři charakteristické vlastnosti, kterých si budete cenit. NOŽE DEBA – horní část čepele je např. oproti Santoku o mnoho širší a tlustší - v Japonsku se tyto nože používají na tvrdší práci - např. porcování ryb i drůbeže. Díky jednostrannému broušení umožňují i tenké plátkování. V nabídce kuchyňských nožů TOJIRO najdete také filetovací, plátkovací a okrajovací nože a další jedinečné nástroje. 15577-fd-1593-back

Které kuchyňské nože nás zaujaly nejvíce?

TOJIRO Flash

Nože TOJIRO Flash představují jakýsi kompromis mezi tím nejlepším z japonského a západního stylu. Disponují čepelí z 37-vrstvé (okrajovací a loupací nože) a 63-vrstvé damaškové oceli. Jednotlivé vrstvy s různým obsahem uhlíku jsou opakovaně vrstveny, překládány a spájeny kolem jádra z VG-10. Výsledkem je homogenní materiál, který snoubí výhody všech použitých ocelí. Bezkonkurenčně odolný a výjimečně ostrý. Výsledek umocňuje patentovaná tzv. DP metoda, která slouží jako prevence před dekarbonizací. Proces výroby těchto kuchyňských nožů je stejně náročný jako výroba japonských mečů. Každý kus je originál s jedinečným vlnkovým vzorem. Konstrukce typu Full Tang je zřejmě nejpevnější, jaká kdy byla vyrobena. Rukojeť z Micarty je mimořádně odolná a ergonomicky tvarovaná. Nůž opravdu skvěle padne do ruky a stane se tak v podstatě prodlouženou rukou kuchaře. Výborně se s ním manipuluje.

TOJIRO-Pro Composit

Dalším unikátním modelem je TOJIRO-Pro Composit. Nože z této řady také disponují jádrem VG-10, tentokráte však potaženým třemi vrstvami kobaltové oceli. DP metoda garantuje prvotřídní odolnost vůči fragmentaci a opotřebení. Rukojeť s tornádovitým vzorem je charakteristická pro nože TOJIRO s nerezovou rukojetí. Tento vzor má kromě estetického také protiskluzový efekt. Tyto nože s nerezovou rukojetí splňují ty nejvyšší hygienické požadavky. Chcete se o kuchyňských nožích TOJIRO dozvědět více? Spoustu dalších informací najdete na www.noze-tojiro.cz.

Publikováno: 13. 03. 2016

Kategorie: Skvělé tipy