Vše, co by vás mělo zajímat o archivním vínu

Vše, co by vás mělo zajímat o archivním vínu

Existuje hned několik způsobů, jak poznat, že víno bude mít tu správnou chuť. Spousta milovníků vína si zakládá právě na kvalitě, a proto jsme připravili článek, díky kterému budete v obraze.

Jak poznat, že víno má potenciál?

Existuje vícero faktorů, podle kterých poznáte, že víno dosáhlo svého „vrcholu“. Vysoký obsah extraktů a tříslovin určuje, zda víno je předurčeno k dlouhověkosti. Jedná se především o ročník vína, polohu vinice, kde bylo víno vypěstováno, ale také kvalita výroby. A také často zanedbávaný faktor – skladování, který má značný vliv na finální kvalitu vína. Na vyzrávání hroznového vína mají také významný vliv klimatické podmínky. Z velké části přispívají k tomu, aby chuť byla co nejlepší, a především rozhodují o jejich kvalitě a cukernatosti. Ptáte se, jaké ročníky patří mezi opravdové unikáty? Vína z roku 1990, 2005 či 1961 se pyšní svou vytříbenou chutí, která dokáže oslnit vaše chuťové pohárky. Ovšem to zdaleka není všechno, také vína z roku 2009, 2010 a 1982 stojí za zkoušku. Anebo cenově dostupné archivní víno 1976. Dobu, kdy víno dozraje, nemůžeme s přesností určit, a proto ideálním řešením, jak kontrolovat dozrávání vína, je průběžně ochutnávat.

Kvalitu lze určit i podle cenovky

Cena by samozřejmě neměla být hlavním faktorem, který by dokázal dostatečně poukázat na kvalitu vína, ovšem cenovku lze brát jako případný orientační bod při výběru vína. Cena archivních vín se odráží od několika faktorů – jedním z hlavních důvodů, proč je cenovka nepřiměřeně vysoká, je především značka, tak jako u jiných výrobků. Velkou roli hraje také jedinečnost vína či velikost produkce. Pokud se víno vypěstuje řekněme jako limitovaná edice, kdy jejich počet omezený, tak přirozeně roste i cena těchto vzácných kousků. Další faktory, které mají značný vliv na cenu výrobku – stav etikety, kondice láhve a především ročník. Základy už víte - a teď si můžete objednat kvalitní archivní víno. Třeba z Wineme.

Publikováno: 23. 12. 2021

Kategorie: Strava

Autor: Adam