Zelenina ze zahrádky: Jaké zdravé pochoutky z ní připravit?

Zelenina ze zahrádky: Jaké zdravé pochoutky z ní připravit?

Zelenina by měla patřit mezi základ jídelníčku, a to především v dnešní době, kdy je velmi důležité posilovat zdraví. Jak vybrat tu pravou? Doporučujeme kupovat takové druhy, které jsou pěstované v souladu s ekologickým hospodářstvím. Nebo si můžete zeleninu vypěstovat i na své zahrádce. Nyní je ještě brzy, ale počasí se zanedlouho přehoupne do jarního režimu, kdy budete moct s pěstováním začít. A co si z úrody můžete uvařit? Dáme vám několik tipů.

Lečo

Osvědčená a velmi chutná klasika. Navíc jde o jídlo celkem rychlé a jednoduché. Co k přípravě leča potřebujete? Pouze papriky, cibule a také rajčata. Vše nakrájíte na kousky, vložíte do hrnce a necháte chvíli dusit, dokud zelenina nezměkne. Potom nechte odpařit přebytečnou vodu, přidejte vejce a lečo je hotové. Patříte-li mezi milovníky uzenin, přidejte nakrájený párek, točený salám, nebo klobásu. Podávejte s chlebem, nebo bramborem.

Chutná jídla z brambor

Brambory se pěstují na většině zahrádek. Co si z nich můžete připravit, pokud je nechcete využívat jenom jako přílohu? Zkuste třeba chutný domácí bramborák. Stačí přidat vejce, majoránku a česnek - a můžete smažit. Nebo je pečte v troubě, což je zdravější. Stejným způsobem můžete připravit i chutné francouzské brambory. Jde o zapečenou variantu, s přidaným vajíčkem a často také masem nebo uzeninou. Levné a přitom chutné vaření přestavuje příjemnou cestu, jak zlepšit domácí rozpočet.

Zelná polévka

Na vlastní zahrádce si člověk může vypěstovat ledacos, samozřejmě i zelí. Potom není problém využít ho ve vaší kuchyni. V syrovém stavu poslouží jako základ asijské kuchyně nebo jako základ salátů – třeba s koprem. Preferujete-li tepelnou úpravu, nechte zelí kysnout, a poté připravte zelnou polévku. Je jedno, zda upřednostníte variantu bílou, nebo variantu červenou. Obě jsou velmi chutné a jako stvořené pro každého, kdo rád kombinuje zdravý životní styl s chutnou kuchyní.

Grilovaná zelenina

V létě není nic lepšího než grilovaná zelenina. Uspořádejte grilovací párty a k masu připravte i zeleninu. Na gril poskládejte papriku, lilek, cuketu, cibuli nebo třeba rajčata. Poté vše osolte a opepřete, pokapejte trochou kvalitního olivového oleje a dokonalá příloha nebo veganské jídlo je na světě. Přejeme dobrou chuť!

Publikováno: 28. 02. 2021

Kategorie: Strava

Autor: Adam