Zvláštnosti o kávě, o nichž jste možná ještě neslyšeli
Obsah článku:
O kávě už toho bylo napsáno a napovídáno víc než dost. Přesto nás má tento nápoj pořád čím překvapit. Slyšeli jste třeba o těchto zajímavých faktech?
Zákaz kávy
Káva patří k nejoblíbenějším nápojům napříč všemi kontinenty. Mnozí z nás bez svého pravidelného kofeinového nápoje ani nedokážou fungovat. Věděli jste ale, že konzumace kávy byla v dřívějších dobách dokonce i zakázána? Třeba v 16. století, tehdy totiž italští duchovní věřili, že se jedná o nápoj samotného satana. Jinde zase za pití kávy padaly i opravdu tvrdé tresty, které zahrnovaly například bičování.Pohon nejen pro tělo
Že káva zvládne nastartovat naše tělo, to je všeobecně známo. Už méně se ale ví, že dovede nastartovat i motor auta. Vozidlo, které namísto klasických paliv jezdí na odpad vzniklý při výrobě kávy, vyrobil britský konstruktér a milovník tohoto nápoje. „Vymáčkl“ z něj rychlost 107 km/h a zapsal se tak do Guinessovy knihy rekordů.Zázračné účinky
Dnes si už může dopřát svůj oblíbený šálek čerstvé kávy každý naprosto bez obav a bez bolesti. Ba co víc, mnohými studiemi bylo prokázáno, že dokonce příznivě působí na naše zdraví – snižuje riziko Alzheimerovy či Parkinsonovy choroby, demence, ale i cukrovky druhého typu. Obsahuje totiž cenné množství antioxidantů, které chrání buňky před poškozením. Mnozí dokonce tento kofeinový mok považují za elixír mládí. I v tomto případě však platí: všeho s mírou – dva tři šálky za den představují ideální množství.Správné načasování
O pití kávy panuje celá řada mýtů. Jeden z nejčastějších se týká času, kdy si ji dopřáváme. Pokud kávovar zapínáte hned po probuzení brzy ráno, pak neděláte dobře. Největší účinky vám voňavý nápoj přinese mezi půl desátou a půl dvanáctou dopoledne. V tu dobu totiž klesá hladina kortizolu, tedy stresového hormonu, který, stejně jako kofein, stimuluje náš organismus. Ráno hladina kortizolu vrcholí, proto kofein vlastně přichází vniveč, protože ho tělo nepotřebuje, burcuje se samo.Jiný kraj, jiný mrav
Zatímco u nás si do svého oblíbeného šálku mleté kávy rádi přidáváme mléko, smetanu nebo cukr, jinde ve světě preferují poněkud jiné chutě. V Maroku do ní přidávají sezamová semínka, černý pepř a muškátový oříšek, v Německu rum a šlehačku, ve Finsku dokonce sýr a ve Vietnamu pro změnu vaječné žloutky. Holt, jak se říká: sto lidí, sto chutí!Publikováno: 26. 02. 2019
Kategorie: Strava