Cesta kolem světa kávovými kulturami: Od espressa po cibetkovou kávu

Káva je pro mnoho lidí po celém světě neodmyslitelnou součástí každodenního rituálu. A přestože mnozí z nás znají a milují oblíbené kávové přípravy jako espressa nebo cappuccino, existuje celá škála fascinujících kávových kultur a tradic, které odrážejí rozmanitost a bohatství světa kávy. Připravte se na cestu kolem světa, kde objevíme některé známé druhy kávy, kávové rituály, specifické přípravy a tradice v různých zemích a regionech.

Italská espressa

Začněme v Itálii, kde se espressa stala synonymem pro kávu. Italské espresso je přípravou kávy pod vysokým tlakem, což vytváří intenzivní a koncentrovanou chuť kávy. Pro Italy jsou espressa nejen nápojem, ale také "záminkou" pro setkání s přáteli a diskuzi o aktuálních událostech. Tradičně si vychutnávají ranní espresso - postávajíc u baru, kde dochází k sociální interakci s baristou a dalšími lidmi.

Alžírská káva

Pokračujme na sever do Alžíru, kde se setkáme s unikátním kávovým rituálem. Alžírská káva je silná a sladká, připravovaná s přídavkem různých koření, jako je hřebíček, kardamom a muškátový oříšek. Káva se připravuje ve speciální nádobě nazývané "džezva" a podává se v malých šálcích. Co je však na alžírské kávě zajímavé, je způsob podávání. Když host přijde na návštěvu, je mu nabídnuta první šálek, který je silný a hořký. Další šálek je sladší a třetí šálek je nejsladší. Tento rituál symbolizuje přátelství a pohostinnost.

Vietnamská káva

Posuňme se dál na východ do Vietnamu, kde se setkáme s jedinečnou přípravou kávy. Vietnamská káva se připravuje v malých individuálních filtrovacích zařízeních nazývaných "phin". Zrnková káva se pomalu filtrováním připravuje přímo na hrnku a podává se s kondenzovaným mlékem. Co dává vietnamské kávě zvláštní chuť, je použití kávy robusta  a pomalé filtrování. Výsledkem je silný a aromatický šálek kávy, lehce nasládlý od mléka.

Cibetková káva

Naše kávová cesta nás nyní zavede do Indonésie, kde se nachází jedna z nejexkluzivnějších káv na světě - cibetková káva. Cibetková káva je vyrobena z kávových bobů, které prošly trávicím systémem cibetky, malé šelmy. Tyto boby se potom sbírají, očistí a praží. Cibetková káva je ceněna pro svou jemnost, hladkost a unikátní chuťové nuance. I když je cibetková káva dražší a kontroverzní kvůli svému výrobnímu procesu, stále se těší velké oblibě mezi milovníky kávy.

Toto je pouze malý výběr kávových kultur a tradic po celém světě. Existuje mnoho dalších zemí a regionů, které mají své vlastní specifické způsoby přípravy a pití kávy. Káva je univerzální jazyk, který spojuje lidi a přináší radost a energii. Takže ať už preferujete italské espresso, exotickou alžírskou kávu, nebo jinou kávovou specialitu, nezapomeňte si pořídit kvalitní kávovar, vychutnat každý šálek a objevovat bohatství kávových tradic po celém světě.


Publikováno: 30. 07. 2023 / Aktualizováno: 01. 08. 2023

Kategorie: Strava

Autor: Zuzana Vlčková.