3 Recepty pro různé příležitosti: Zdravá brokolicová polévka, lahodné boloňské lasagne s mletým masem a šťavnatý domácí kebab

Jste připraveni na skvělé chuťové zážitky? Přinášíme vám tři fantastické recepty, které se hodí pro různé příležitosti. Bez ohledu na to, zda plánujete oslavu s přáteli, romantickou večeři nebo jednoduchou a zdravou polévku, tyto recepty vás nezklamou. Čtěte dále a objevte svět nových chutí!

Zdravá brokolicová polévka

Ingredience:

- 2 šálky brokolice, na růžičky rozdělené

- 1 střední cibule, nakrájená na drobné kousky

- 2 stroužky česneku, nasekané

- 4 šálky zeleninového vývaru

- 1/2 šálku mléka

- Sůl a pepř podle chuti

- Olivový olej

Příprava:

Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.

Přidejte brokolici a smažte ji krátce, asi 2 minuty.

Přidejte zeleninový vývar a nechte vařit, dokud se brokolice nezměkne.

Poté směs rozmixujte tyčovým mixérem, dokud nezískáte hladkou konzistenci.

Vraťte polévku zpět na sporák, přidejte mléko a dobře promíchejte.

Přidejte sůl a pepř podle chuti a vařte ještě pár minut.

Hotovou polévku můžete ozdobit strouhaným sýrem nebo křupavými krutony. Podávejte teplou.

Tato lahodná brokolicová polévka je skvělá volba pro lehký oběd nebo večeři. Je bohatá na živiny a vynikající pro vaše zdraví.

Tip: Dobrou volbou je také brokolicová polévka, jejíž recept najdete na webu albert.cz.

Lahodné boloňské lasagne s mletým masem

Ingredience:

- 9 lasagní plátů

- 500 g mletého hovězího masa

- 1 cibule, jemně nasekaná

- 2 stroužky česneku, nasekané

- 1 plechovka strouhaných rajčat

- 2 lžíce rajčatového koncentrátu

- 1 lžička sušeného oregana

- 1 lžička sušeného bazalku

- Sůl a pepř podle chuti

- 2 šálky niva nebo ricotty

- 1 šálek strouhaného sýra (například parmazán nebo mozzarella)

Příprava:

Na pánvi orestujte cibuli a česnek dozlatova.

Přidejte mleté maso a opékejte, dokud nezezlátne.

Přidejte strouhaná rajčata, rajčatový koncentrát, oregano, bazalku, sůl a pepř. Dobře promíchejte a vařte na mírném plameni asi 15 minut.

Mezitím předehřejte troubu na 180 °C.

Do zapékací mísy nařaďte vrstvu lasagních plátů, následovanou vrstvou mletého masa a nivy nebo ricotty. Opakujte tento postup, dokud nemáte vyčerpány všechny ingredience.

Na vrchní vrstvu posypte strouhaným sýrem.

Pečte v předehřáté troubě asi 30 minut, dokud sýr neztuhne a nezezlátne.

Hotové lasagne nechte pár minut odpočinout a pak je můžete podávat.

Toto bohaté a nasycující jídlo je ideální pro rodinné oslavy, přátelské večírky nebo kdykoliv si přejete si pochutnat na skvělé italské klasice.

Tip: Další zajímavou možnost, jak připravit lahodné lasagne recept, nabízí online kuchařka na albert.cz.

Šťavnatý domácí kebab

Ingredience:

- 500 g mletého masa (hovězí, kuřecí nebo jehněčí)

- 1 cibule, jemně nakrájená

- 2 stroužky česneku, nasekané

- 1 lžička mletého kmínu

- 1 lžička mleté papriky

- 1 lžička sušeného oregana

- Sůl a pepř podle chuti

- 4 pita chleby

- Zelenina na podávání (například rajčata, cibule, okurky)

- Omáčka na kebab (například česneková omáčka nebo jogurtová omáčka)

Příprava:

V míse smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, kmín, papriku, oregano, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se ingredience spojily.

Z hmoty tvarujte dlouhé tenké válečky, které připomínají kebaby.

Grilujte válečky na grilu nebo je osmažte na pánvi dozlatova.

Při podávání rozřízněte pita chleby na polovinu, dejte do nich kebab a doplňte zeleninou.

Podávejte s omáčkou dle vašeho výběru.

Tento chutný a rychlý pokrm je skvělou volbou pro neformální večeře, grilování s přáteli nebo rychlý oběd na cestách.

Tip: Pokud vám recept nevyhovuje, vyzkoušejte recept na kebab z webu albert.cz.

Představili jsme vám tři různé recepty, které se hodí pro různé příležitosti. Vyberte si ten, který vás nejvíce zaujme, a začněte experimentovat v kuchyni. Buďte kreativní a nebojte se přidat svůj osobní dotek do těchto receptů. Přejeme vám hodně zábavy a příjemných gurmánských zážitků!





Publikováno: 10. 06. 2023

Kategorie: Strava

Autor: Zuzana Vlčková.