Proč je chytrý iPhone 14 Pro Max tak žádaný? Vyzkoušejte a pochopíte!

Tip na MEGAubytování

Portál Neutralne.cz se Vám vždy snaží doporučit vhodné tipy, které Vám usnadní Váš každodenní život. Proto Vám dáváme do pozornosti portál MegaUbytko.cz, na kterém naleznete více než 4900 ubytovacích zařízení v České republice a na Slovensku. Letní dovolenou si vyberete v rubrice ubytování Pálava, zatímco pobyt na Vaši dovolenou během zimních měsíců naleznete na ubytování Jeseníky. Dovolená v Česku je vždy dobrý nápad.

Strava

Andalusie a její kuchyně aneb studená polévka gazpacho

Příjemná vůně, která se bude linout po celé jídelně, a navíc i potěšení pro chuťové pohárky. Přesně tak jistě podle mnohých z nás vypadá ideální stolování – bez ohledu na to, co bude zrovna zdobit talíře. Během letních veder máme chuť na něco lehkého, s čím nebude příliš mnoho práce. A přesně takovým receptem je ten, který pochází z prosluněné Andalusie. Polévka gazpacho má sice možná pro fanoušky Arnolda Rimmera lehce negativní konotace, ale jinak má skvělou pověst a připravuje se v různých variantách už po dlouhá staletí. Vlastně od dob, co k nám dorazilo první krvavě rudé rajče…

Dejte šanci specialitě, která potěší všechny hosty

Jednoduchý recept, na nějž si připravíte pořádnou mísu rajčat, šalotku, papriky kapie a v neposlední řadě také špetku pepře a soli. Zapomenout nesmíme ani na česnek, který je samozřejmě složkou zcela volitelnou, ale také olivový olej. Gazpacho totiž zjemní a přinese mu ještě zajímavější aroma. Někteří Španělé do receptu ještě přidávají kapku vína nebo vinného octa, citronové šťávy a dalších surovin. Snad ani není rodina, kde by neměli po generace svůj vlastní originální recept. Můžete si proto gazpacho připravit pokaždé trochu jinak, protože vařit pořád totéž – to je naprostá nuda, že?

Nakonec, olivový olej si můžete vybrat, protože tolik odrůd, vůní a chutí nenabízí snad žádná jiná část naší kuchyně. Kdo by neměl doma několik různých lahviček, jako by v moderní kuchyni ani nikdy nestál! Třeba pravá španělská Arbequina má mimořádně nízkou aciditu, což je pro určování kvality rozhodujícím faktorem. Dobře si porozumí se saláty i grilovanou zeleninou a určitě nebude od věci ji zkombinovat i s mořskými rybami. Snad i právě proto se hodí mezi andaluskou kuchyni, kam zapadá doslova a do písmene jako poklička na hrnec.

Šanci můžete dát i klenotu istrijských plání

Olivové háje však vzkvétají i mimo Španělsko, a právě kombinací různých chutí se můžeme v kuchyni přiblížit dokonalosti. V Chorvatsku se ale olivy pěstují také a istrijské slunce pálí neméně silně než to andaluské. Chiavalon Romano tak může být dobrým tipem třeba právě pro přípravu španělských originálních receptů. Vyzkoušejte různé varianty olivových olejů a uvidíte, že si hosté pozvaní na nedělní odpoledne skutečně pochutnají – a totéž platí i o poměrně mlsných dětských jazýčcích!

Přidat komentář

Klikněte pro přidání komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *