Andalusie a její kuchyně aneb studená polévka gazpacho

Andalusie a její kuchyně aneb studená polévka gazpacho

Příjemná vůně, která se bude linout po celé jídelně, a navíc i potěšení pro chuťové pohárky. Přesně tak jistě podle mnohých z nás vypadá ideální stolování – bez ohledu na to, co bude zrovna zdobit talíře. Během letních veder máme chuť na něco lehkého, s čím nebude příliš mnoho práce. A přesně takovým receptem je ten, který pochází z prosluněné Andalusie. Polévka gazpacho má sice možná pro fanoušky Arnolda Rimmera lehce negativní konotace, ale jinak má skvělou pověst a připravuje se v různých variantách už po dlouhá staletí. Vlastně od dob, co k nám dorazilo první krvavě rudé rajče…

Dejte šanci specialitě, která potěší všechny hosty

Jednoduchý recept, na nějž si připravíte pořádnou mísu rajčat, šalotku, papriky kapie a v neposlední řadě také špetku pepře a soli. Zapomenout nesmíme ani na česnek, který je samozřejmě složkou zcela volitelnou, ale také olivový olej. Gazpacho totiž zjemní a přinese mu ještě zajímavější aroma. Někteří Španělé do receptu ještě přidávají kapku vína nebo vinného octa, citronové šťávy a dalších surovin. Snad ani není rodina, kde by neměli po generace svůj vlastní originální recept. Můžete si proto gazpacho připravit pokaždé trochu jinak, protože vařit pořád totéž – to je naprostá nuda, že? Nakonec, olivový olej si můžete vybrat, protože tolik odrůd, vůní a chutí nenabízí snad žádná jiná část naší kuchyně. Kdo by neměl doma několik různých lahviček, jako by v moderní kuchyni ani nikdy nestál! Třeba pravá španělská Arbequina má mimořádně nízkou aciditu, což je pro určování kvality rozhodujícím faktorem. Dobře si porozumí se saláty i grilovanou zeleninou a určitě nebude od věci ji zkombinovat i s mořskými rybami. Snad i právě proto se hodí mezi andaluskou kuchyni, kam zapadá doslova a do písmene jako poklička na hrnec.

Šanci můžete dát i klenotu istrijských plání

Olivové háje však vzkvétají i mimo Španělsko, a právě kombinací různých chutí se můžeme v kuchyni přiblížit dokonalosti. V Chorvatsku se ale olivy pěstují také a istrijské slunce pálí neméně silně než to andaluské. Chiavalon Romano tak může být dobrým tipem třeba právě pro přípravu španělských originálních receptů. Vyzkoušejte různé varianty olivových olejů a uvidíte, že si hosté pozvaní na nedělní odpoledne skutečně pochutnají – a totéž platí i o poměrně mlsných dětských jazýčcích!

Publikováno: 28. 08. 2020

Kategorie: Strava

Autor: Adam