Dobrý kuchař – nejlepší vizitka vaší restaurace
Obsah článku:
Vlastníte-li restauraci, pak jistě víte, že dobrý kuchař je její nejlepší vizitkou. V současnosti však na trhu práce chybí lidé, o těch kvalitních a schopných nemluvě. A problém se bohužel týká i oboru gastronomie.
Hledejte jehlu v kupce sena
Najít pracovní sílu do kuchyně je čím dál složitější. Fyzicky a časově náročné povolání totiž nemůže dělat každý, možná proto tato práce zrovna dvakrát netáhne. A to přitom provozovatelé restaurací hledají, kde se dá –ani inzeráty v novinách a na internetu ale nestačí. Mnozí proto „loví“ i na odborných učilištích, jiní se zase spoléhají třeba na doporučení stávajících zaměstnanců. Často však celá situace připomínání hledání jehly v kupce sena, obrnit se tak musíte pořádnou trpělivostí.Nenechte ho usnout na vavřínech
Jakmile se vám někoho podaří najít, pak si ho střežte jako oko v hlavě. A nenechte ho usnout na vavřínech. Výučním listem totiž vzdělávání nekončí, ve škole získá základní odborné dovednosti a znalosti, ale spoustu věcí si osvojí až praxí. Neměla by mu proto chybět chuť a ochota učit se dál. Ve svém oboru se musí neustále posouvat dopředu, sledovat aktuální trendy, být v obraze. Toho může dosáhnout například vzdělávacími kurzy nebo stážemi v různých restauracích. Poskytněte mu možnost školit se, seberealizovat, posouvat výš. V gastronomii víc než kde jinde totiž platí, že kdo se – byť i na chvilku – zastaví, začne mu ujíždět vlak a ten se pak horko těžko dohání.Vytvořte mu vhodné podmínky
Pouze bravurně zvládnuté řemeslo však dobrého kuchaře ještě nedělá. Práci si musí umět perfektně zorganizovat a najít vždy to nejlepší řešení. Aby všechno fungovalo tak, jak má, a mohl odvádět stoprocentní výkon, potřebuje vhodné podmínky. Profesionální kuchyně proto musí být maximálně funkční. Důležitou úlohu hraje nejen její vhodné uspořádání a rozvrhnutí, ale chybět nesmí ani vhodné gastro vybavení. Základ tvoří multifunkční konvektomaty, které zastanou práci hned několika zařízení najednou – nahradí klasickou i mikrovlnnou troubu, gril nebo fritézu. Šetří tak nejen prostor, ale i čas a náklady, jejich provoz je totiž úsporný. Navíc pokrmy v nich připravené se chlubí lahodnější chutí. Chybět by neměla ani gastro myčka a nerezový nábytek, které se postarají o nezbytný hygienický standard. Ačkoli se nejedná zrovna o nejlevnější zařízení, investice do něj se rozhodně vyplatí. V kuchyni plné kompromisů totiž kuchař svůj potenciál naplno nikdy nevyužije a podle toho pak jídla budou bohužel vypadat!Publikováno: 28. 08. 2019
Kategorie: Podnikání