Doma nám prach připomíná, že bychom si měli najít čas na úklid, ale nevnímáme ho jako nějaké
nebezpečí. V průmyslové výrobě však může představovat velké riziko, musí se proto soustavně
likvidovat.
Málo známé nebezpečí
Se spojením explozní nebo výbušný prach se většina lidí setká jen ve filmech a automaticky
považuje za nebezpečný pouze prach střelný, používaný ve westernovkách. Ve skutečnosti ale
riziko výbuchu představuje téměř jakýkoli prach. Když se totiž prach usadí ve větší vrstvě, což u
některých druhů prachu představuje už pouhý 1 milimetr, může dojít ke vzniku prostředí s rizikem
výbuchu či požáru. Proto je ve výrobnách, zpracovatelských závodech a průmyslových halách
naprosto nezbytné odsávání a filtrace vzduchu pro bezpečné pracovní prostředí. Výbušné vlastnosti
může mít i prach ze surovin, které jsou v kompaktním stavu nehořlavé, jako je třeba hliník nebo
železo. I v médiích se objevily případy výbuchu uhelného prachu, který se nejčastěji vyskytuje v
teplárnách a dolech a vzniká především při manipulaci s uhlím. Odprášit se tak musí nejen
zásobníky, ale i dopravní cesty a samotné usazení prachu je vhodné řešit pomocí centrálního
vysavače. Uhelný prach je velmi jemný a také velmi nebezpečný.
Rizikové potravinářství
V potravinářském průmyslu se za explozní prach považují všechny druhy a nakládá se tak s nimi.
Senný a obilný prach, mouka, cukr, škroby a další jsou velmi náchylné k vytváření
elektrostatického náboje. Odsávání explozního prachu je ale důležité nejen v teplárnách nebo v
potravinářské výrobě, ale ve všech odvětvích průmyslu pro zajištění bezpečného a čistého prostředí.
O výbušnosti prachu se mnoho nemluví, a tak často ani neví. Spíše sis výbuchem spojíme kapaliny
nebo plyn, ale prach jen výjimečně. Všude tam, kde při manipulaci nebo zpracování vzniká prach je
ale nutné zajistit kvalitní odsávání a filtraci vzduchu pro minimalizaci rizika výbuchu.
Přidat komentář