Proč je chytrý tablet iPad Pro tak žádaný? Vyzkoušejte a pochopíte!

Tip na MEGAubytování

Portál Neutralne.cz se Vám vždy snaží doporučit vhodné tipy, které Vám usnadní Váš každodenní život. Proto Vám dáváme do pozornosti portál MegaUbytko.cz, na kterém naleznete více než 4900 ubytovacích zařízení v České republice a na Slovensku. Letní dovolenou si vyberete v rubrice ubytování Pálava, zatímco pobyt na Vaši dovolenou během zimních měsíců naleznete na ubytování Jeseníky. Dovolená v Česku je vždy dobrý nápad.

Strava

Jak pít víno v souladu s etiketou? Dodržujte tyto zásady

Víno patří k nejoblíbenějším alkoholickým nápojům, ale naprostá většina pravidelných konzumentů netuší, jak ho správně pít. Znalcům se při pohledu na naprostou ignoraci základních pravidel příslovečně otevírá nůž v kapse. Přitom nejde o nic složitého – budete-li se doma i ve společnosti držet následujících zásad, předejdete společenskému faux pas.

Kdo víno objednává?

Při návštěvě restaurace víno vždy objednává hostitel. Pokud si s výběrem neví rady, měl by požádat o radu číšníka, případně se poradit s hostem – za předpokladu, že se ve víně vyzná. Konečné rozhodnutí však patří hostiteli, v jehož zájmu je, aby si předem zjistil preference zúčastněných.

Ochutnávku provádí hostitel

V lepších podnicích víno ochutnává sommelier, jinak by měl lahev načít hostitel. Ochutnávka zabrání nepříjemnému zjištění, že hosté konzumují zkažené víno.

Pravidla rozlévání

Etiketa praví, že přednost mají ženy a „VIP“ hosté. Pokud jsou si u stolu ze společenského hlediska všichni rovni, jako první si nalévá hostitel. Bílému vínu náleží užší skleničky, červenému širší poháry. Šumivé víno se rozlévá do sklenic typu flétna.

Tip: Víno nalévejte cca do třetiny sklenice, případně do poloviny. Důvodem je lepší rozvinutí buketu, nikoliv přesná míra.

Co se týče dolévání, etiketa v posledních dekádách umožňuje dolévat všechny typy vín. Je však dobré zohlednit, kolik vína ve sklence zůstalo (kvůli teplotám zbytku i dolévaného vína).

Jak držet sklenku?

Sklenice vína se drží za stopku a nikoliv za číši. Důvodem je údajně prevence před zahřátím, ale zda je opodstatněný, nemají jasno ani odborníci. Pravdou je, červené víno není na zahřívání tak náchylné, nicméně šumivé víno i sekty by se v případě držení sklenky přímým úchopem skutečně mohly zahřát. Proto je dobré pravidlo respektovat.

Víno konzumujte s noblesou

Znalci moc dobře vědí, že se nejdříve zkoumá barva a jiskra. Poté se víno ve sklence mírně roztočí a pozoruje se, jak mok stéká po stěně. Následuje přivonění k okraji a zkoumání buketu. A pak už jen poválet menší doušek na jazyku a patře. Jedině tak mohou dostatečně vyniknout všechny chutě.

Přidat komentář

Klikněte pro přidání komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.