Milujete kávu? Pořiďte si ten správný mlýnek, se kterým budete plně spokojeni

Milujete kávu? Pořiďte si ten správný mlýnek, se kterým budete plně spokojeni

Máte rádi kvalitní kávu, ale nechcete trávit v kavárně každý den? Vychutnejte si tu pravou kávu přímo u vás doma. S mlýnkem je to vlastně velice snadné. Pokud si kávu namelete těsně před přípravou, zajistíte její nejlepší chuť. Výběr mlýnku není složitý. Je však potřeba si rozmyslet, jestli chcete klasický ruční nebo elektrický mlýnek. Každý má své výhody i nevýhody, na které se v následujícím článku zaměříme.
Před výběrem mlýnku se zaměřte na tato kritéria:
  • Jak často pijete kávu?
  • Preferujete hrubě nebo jemně namletou kávu?
  • Kolik finančních prostředků na pořízení mlýnku máte?

Namelte si kávu až doma

Před samotným představením jednotlivých druhů mlýnků se zaměříme na mletí kávy. To je nejlepší dělat až doma, protože káva dobře vstřebává vzduch a vlhkost. Pokud kávu namelete a ihned nespotřebujete, může během několika minut dojít ke ztrátě chuti. Kávu si před každým použitím znovu namelte, protože správné skladování kávy není zrovna jednoduché.

Rozdělení mlýnků na kávy

V současné době existují dva typy mlýnků. Jedná se o ruční a elektrické mlýnky.

Ruční mlýnky na kávu

Nejstarším druhem mlýnků jsou klasické ruční. Většinou mají tzv. „retro“ design. Takovéto mlýnky se stále běžně prodávají a jejich nejstarší modely jsou k vidění už tak leda v muzeu. Ruční mlýnek je vhodný pro přípravu zhruba 1 až 4 káv denně. Hrubost mletí se dá samozřejmě jednoduše nastavit. Tento typ mlýnku je vhodný do domácnosti, kde je pro vás mletí rituálem. Výhodou ručního mlýnku je jeho design, který vás vrátí do minulého století. Je jednoduše ovladatelný a snadno se reguluje hrubost mletí kávy. Nevýhodou je, že kávu je zapotřebí namlít ručně, což je namáhavé.

Elektrické mlýnky na kávu

Moderní doba nabízí také elektrické mlýnky na kávu, díky kterým nemusíte donekonečna točit kličkou. Káva je během pár sekund namletá. Mlecí mechanismus u tohoto typu mlýnků je tvořen ocelovými nebo mlecími kameny. Výhodou mlecích kamenů je, že se káva při mletí nepřepálí. Kameny také kávu namelou rovnoměrně, takže se nemusíte bát kousků zrn. Elektrický mlýnek je ideální volbou pro přípravu 4 a více šálků kávy denně. Hrubost mletí se dá snadno nastavit. Disponují především rychlostí a pohodlím. Nevýhodou mohou být vyšší pořizovací náklady.

Stupně hrubosti

U ručních mlýnků se dá hrubost mletí manuálně nastavit. Kýženou hrubost nastavíte přitažením nebo odtažením mlecích kamenů. U většiny elektrických mlýnků se často setkáme s nastavitelnou stupnicí.

Údržba mlýnků na kávu

Údržba mlýnků na kávu není složitá, ale rozhodně je potřebná. Doporučuje se, aby se mlýnky čistily po každém použití, protože by zbytky olejů mohly negativně ovlivnit další dávky. Mlecí mechanismus můžete vyčistit obyčejným zubním kartáčkem.

Publikováno: 25. 03. 2019

Kategorie: Strava

Autor: Adam