Od keře k šálku kávy

Od keře k šálku kávy

Kávu pijeme nejen ráno, aby nás probudila, ale i během dne pro povzbuzení a zlepšení nálady. Je také běžnou součástí mnoha schůzek, pracovních i soukromých. Kde se káva vzala?

Více než tisíciletí

Objevena byla káva kolem roku 525 v Etiopii, je tedy s lidstvem už téměř 1500 let. O padesát let později po jejím objevení už vznikly první plantáže pro pěstování kávovníku v Jemenu. Podle historiků pak kolem roku 800 v Emirátech konzumovali již praženou kávu, což potvrzují i archeologické nálezy. Pak se již pěstování kávy šířilo rychle, kolem roku 1000 už byly první plantáže i v Arábii. V Evropě se tento povzbuzující nápoj objevil začátkem 16. století a první kavárna byla otevřena v roce 1645 v Benátkách. V Praze si pak na první kávě z kavárny mohli pochutnat lidé v roce 1714 a v dalších letech už se káva stala oblíbenou po celém světě, rozšiřovala se také místa pro její pěstování.

Moderní systémy pomáhají

Dnes patří káva mezi artikly, se kterými se po celém světě obchoduje nejčastěji. Ne všude ji lze pěstovat a ne všude se jí daří, navíc při jejím pěstování nelze plně využívat stroje. Při následném zpracování už se moderní technologie a potrubní systémy používají, ale sběr se stále provádí ručně. Plody kávovníku jsou totiž velmi měkké a jen ruční sběr zajistí, že nedojde k jejich poškození a snížení kvality. Pak se kávová zrna suší, praží a melou, abychom z nich po zalití horkou vodou získali opojný nápoj s obsahem kofeinu. Při sušení i pražení je velkým pomocníkem potrubí z nerezové oceli, které přepraví velké množství zrn z jednoho místa na druhé za zlomek času, než který by potřebovaly lidské ruce. Díky různým dílům a rychlospojkám je možné sestavit systémy na míru dané pražírně, aby se dosáhlo co největšího efektu. Šálek horké kávy nám dokáže zlepšit celý den, umí zahřát i povzbudit. Mnoho z nás si tak bez kávy nedokáže představit začátek dne.

Publikováno: 23. 06. 2021

Kategorie: Strava

Autor: Adam