Pro kutily: Jak si doma vyrobit gril?
Obsah článku:
Jaro, léto, podzim – a když se dobře oblečeme, tak klidně i zima. Grilovat můžeme po celý rok a nejlépe chutná z grilu, který si vyrobíme vlastnoručně. Což o to, trh je doslova přesycený grily všech velikostí. Některé jsou obyčejné a stojí pár korun, z jiných nám padá brada, protože jsou z hlediska funkčnosti i designu dokonalé. Pravověrnému českému kutilovi přesto přináší největší radost gril vlastní výroby.
Z čeho si gril vyrobit?
Vlastní gril je výzva. Ale z čeho udělat torzo? Vtip je v tom, že můžete sáhnout takřka po čemkoliv. Myslete však na odolnost a zvolte bytelné materiály. Dobrou volbou může být starý bojler, který s trochou šikovnosti předěláte na luxusní gril otočný. V takovém případě budete potřebovat vhodně zvolený pohon – například přímočarý pohon TMP 25. A pravděpodobně se neobejdete ani bez převodovky. Dobrou volbou je šneková – mnozí kutilové nedají dopustit na převodovky wmi.Připomínáme, abyste při práci dodržovali zásady bezpečnosti práce!
Postup výroby grilu z bojleru
Prvním krokem je odstranění vrchního pláště. Následují tepelná izolace a barva. Poté bojler podélně rozřízněte a zbruste hrany. Po důkladném očištění obou částí přivařte ke spodní části nohy. Přívod vzduchu k ohni zajistíte vyvrtáním několika otvorů o průměru cca 16 mm ve spodní části grilu. Odvod kouře a regulaci teploty pak o něco většími otvory (cca 20 mm) vyvrtanými do horního víka. Rošt přichytíte na vnitřní okraj pomocí L-profílů (použijte 3 na každou stranu). Horní výklopné víko přichytíte pomocí pantů. Na něj připevněte madlo, kterým budete víko otevírat a uzavírat. Gril bude vypadat mnohem lépe, když ho natřete. Samozřejmě barvou na horké povrchy. A je to. Váš nový gril z bojleru je hotov. Nechť vám věrně slouží letošní i budoucí sezóny!Publikováno: 01. 04. 2020
Kategorie: Skvělé tipy