Skvělé recepty z vajec

Vajíčka se nikdy neztratí. Tvoří skvělý doplněk každého jídla, dodají specifickou chuť, zjemní kyselé, vyváží silnou kořeněnou chuť. Co si z nich připravíme?

Vynikající kulajda

Nejprve si připravte jíšku, aby byla kulajda hustá. Na másle zpěňte mouku dozlatova, poté ji zalijte vývarem. Přidejte nakrájené brambory a osmažené houby. Ideální jsou hřiby, lze použít i žampiony. Vše vařte 20 minut. Poté přidejte smetanu. Pak ocet, který ale před tím převařte, aby tekutiny měly stejnou teplotu a smetana se nesrazila. Dochuťte solí, nasekaným čerstvým koprem a stáhněte z ohně. Nebojte, nezapomněli jsme na vejce. Udělejte si ztracené. Do misky dejte potravinářskou fólii, rozklepněte do ní vejce, přidejte půl lžičky octa a zavažte jako balíček, který zpevněte uzlem. Uložte do vroucí vody a asi 5 minut povařte. Vajíčko poté dejte na talíř a přelijte polévkou.

Výtečná čočka na kyselo

Mezi zdravé recepty patří čočka. Doporučujeme tu od Nature's Promise, která neobsahuje žádná barviva a konzervanty. Luštěninu přeberte a omyjte ve studené vodě. Následně ji nechte v tekutině asi hodinu stát, aby lépe měkla. Další hodinu čočku ve vodě vařte, poté opatrně slijte vodu, kterou však nevyhazujte, bude se vám ještě hodit. Na pánvi si dále osmahněte cibuli, kterou lehce poprašte moukou, ať máte základ pro kašovitou konzistenci čočky. Rozřeďte asi sběračkou slité vody. Vše dochuťte octem, osolte, opepřete a pár minut povařte. Pokud se voda vypaří, můžete přidat další. Následně přidejte i čočku, kterou asi minutu pomíchejte, ať se vše spojí. Je-li třeba, můžete ještě přidat vodu. Dochuťte, protože jste ve finále. Nebojte, opět jsme nezapomněli na vejce. Můžete si udělat to ztracené, jak jsme dělali u kulajdy, anebo jej uvařte klasicky natvrdo. Někdo si dává i míchaná vejce a má vlastně dvě „kaše“ na talíři. Podávejte s kyselou okurkou, ať se chutě vyrovnají. Čočka na kyselo je hotvá.

Publikováno: 27. 05. 2023

Kategorie: Strava

Autor: Zuzana Vlčková.