Zázvor – neocenitelný pomocník nejen v kuchyni
Býváte často nemocní, trpíte nevolnostmi, bolestmi hlavy, nebo jen toužíte po pochoutce, která prospěje vašemu zdraví? V české kuchyni je zázvor poněkud opomíjený, ale v Číně a Indii na něj místní nedají dopustit. Pěstují ho již přes tři tisíce let a stal se neodmyslitelnou součástí orientální kuchyně. Do Čech se dostal asi třináctém století a to díky mořeplavcům, kteří brázdili vody Středozemního moře. Značnou popularitu získal v Anglii, kam se dostal již na počátku středověku. Narazit jste tehdy mohli na zázvor sušený či naložený v cukru. V současné době se pěstuje převážně v tropických oblastech a využívá se zejména dužnatý oddenek. Ten se konzumuje čerstvý, sušený i drcený a slouží jako koření či dochucovadlo.
Pozitivní účinky zázvoru
Zázvor je známý pro celou řadu pozitivních účinků na lidské zdraví a nedají na něj dopustit lidé, kteří bolestmi hlavy, infekcí horních cest dýchacích či ranními nevolnostmi. S oblibou jej užívají těhotné ženy (pozor – užívání zázvoru v těhotenství je vhodné zkonzultovat s lékařem!), ale i lidé s žaludečními potížemi a srdečními poruchami. Mimo jiné je skvělou prevencí před vznikem rakoviny a tělo ho velmi dobře snáší. Rizika užívání zázvoru jsou minimální, ale pokud užíváte léky na snížení překyselení žaludku, snížení krvácení, medikamenty na srdce či diabetes, poraďte se o užívání zázvoru s lékařem.
Zázvorový čaj chutná a prospívá
Zázvor a jeho účinky daly za vznik mnoha receptům, při čemž nejvyhledávanější jsou všelijaké druhy zázvorových čajů. Dělá se z něj i pivo, ale to vám proti chřipce a nachlazení nepomůže tak, jako právě zázvorový čaj. Příprava je velmi snadná a budete k ní potřebovat pouze čerstvý zázvorový kořínek, 300ml horké vody, lžíci medu, kolečko limetky a šťávu z cca poloviny citronu. Poté, co očistíte zázvor, ho jemně nastrouhejte a proceďte přes cedník. Do nádoby vložte kolečko limetky, citronovou šťávu a lžíci medu. Přidejte zázvorový vývar a podávejte horké, nebo alespoň teplé. A nachlazení bude to tam.
Publikováno: 04. 06. 2012
Kategorie: Strava