Zero waste: Tipy, jak méně plýtvat potravinami

Zero waste: Tipy, jak méně plýtvat potravinami

Potraviny rapidně zdražují, ale přesto se v Evropě na jednoho člověka vyhodí až 115 kg jídla za rok. Pokud vám dané číslo připadá extrémní, zamyslete se nad tím, jak často končí ve vašem odpadkovém koši potraviny, které nestihnete spotřebovat. Pravděpodobně dojdete k závěru, že i na vašem přístupu k nakupování a zpracování jídla je co napravovat. A když váš životní styl nebude striktní zero waste, můžete toho pro svou peněženku i životní prostředí udělat hodně. Připravili jsme pro vás několik skvělých, a přitom velmi jednoduchých tipů.

Jak „oživit“ kořenovou zeleninu?

Když se z kořenové zeleniny vytratí voda, zgumovatí a ztratí svou křupavost. Když ji však necháte přes noc v nádobě s vodou, opět se probudí k životu. Finta funguje na mrkev, ředkvičky, červenou řepu i salát či bylinky.

Přezrálé ovoce nevyhazujte

Že s přezrálým ovocem žádné zázraky neuděláte? K životu ho sice neproberete, ale zužitkujete ho například v koktejlech nebo při pečení. Například hnědý banán skvěle poslouží do banánového chleba a stejně dobře z něj s pomocí tyčového mixéru připravíte lahodnou zmrzlinu. Vyschlá jablka a hrušky zase využijete při přípravě kompotů, pyré a džemů.

Tvrdé pečivo může být opět čerstvé

Koupili jste si křupavou bagetu, ale nestihli ji spotřebovat? Pak vás jistě potěší, že i tvrdému pečivu lze vrátit původní konzistenci. Stačí ho lehce navlhčit a strčit na pár minut do trouby. A z rohlíků, které jsou tvrdé jako kámen, můžete udělat strouhanku.

Smažení a blanšírování těstovin

Co s těstovinami z včerejší večeře? Podle toho, zda jsou zbytky rozmočené, nebo naopak suché, je můžete osmahnout na mírném ohni nebo na minutu či dvě ohřát ve vroucí vodě.

Preferujte lokální a sezónní potraviny

V supermarketu narazíte na ovoce ze všech koutů světa – přesto byste měli do košíku házet především sezónní potraviny. Důvod? Obvykle obsahují mnohem více živin než to, co musí absolvovat cestu přes půl kontinentu. Mimo to bývají levnější, a navíc je lze déle skladovat, aniž by utrpěla jejich výživová hodnota.

Publikováno: 22. 04. 2022

Kategorie: Strava