Zdraví

Na co se používá kurkuma? Je toho víc než dost!

Pokud se vám název kurkuma jeví poněkud exoticky, tušíte správně. Koření se vyrábí ze sušeného oddenku kurkumovníku dlouhého, který pochází z jižní Asie. Světovým producentem je Indie a v praxi se používá k mnoha různým účelům. Uplatnění nenachází pouze v kuchyni, ale také v léčitelství a mimo jiné i jako přírodní barvivo. Rostlina je vysoce ceněna pro své vynikající protizánětlivé a prokazatelné antioxidační účinky.

V současné době se kurkuma dlouhá neboli indický šafrán pěstuje také v Číně a Indonésii. Populární je na celém světě, především pak v jihoamerických zemích a v Karibiku. V Indii, zemi svého původu, se odpradávna používala jako magická ochrana před zlými duchy. Na starý kontinent se dostala mnohem později, ale o to větší oblibě se u Evropanů těší dnes.

Energetická bomba, léčivo i barvivo oděvů buddhistických mnichů

Málokdo tuší, že typické žlutooranžové oděvy buddhistických mnichů bývají barveny právě kurkumou. Jako barvivo se však využívá také v potravinářství – při barvení bezvaječných těstovin, polévek, rýže a dalších potravin. Je nedílnou součástí asijské kuchyně a aby toho nebylo málo, najdete ji také na seznamu složek některých parfémů.

Výhodou kurkumy je, že si své léčivé účinky zachovává i v mleté podobě. V indické ajurvédě se používala jako podpora léčby jater, ale v praxi má mnohem širší účinky. Antibakteriální, antivirové a protizánětlivé účinky pomáhají při zánětech trávicího traktu (žaludku, tenkého střeva) i při artritidě. Mimo jiné účinně čistí pleť, a proto se z ní vyrábí pleťové masky.

Podle některých zdrojů je kurkumin účinný také v boji s rakovinou a nádorovými onemocněními.

Kurkuma vedlejší účinky vesměs nemá, ale u citlivějších jedinců může vyvolat alergickou reakci. Zároveň by se jí (resp. většího množství) měli vyvarovat osoby, které užívají medikamenty na ředění krve.

1 komentář

Klikněte pro přidání komentáře

Your email address will not be published. Required fields are marked *