Jak pít víno v souladu s etiketou? Dodržujte tyto zásady

Jak pít víno v souladu s etiketou? Dodržujte tyto zásady

Víno patří k nejoblíbenějším alkoholickým nápojům, ale naprostá většina pravidelných konzumentů netuší, jak ho správně pít. Znalcům se při pohledu na naprostou ignoraci základních pravidel příslovečně otevírá nůž v kapse. Přitom nejde o nic složitého – budete-li se doma i ve společnosti držet následujících zásad, předejdete společenskému faux pas.

Kdo víno objednává?

Při návštěvě restaurace víno vždy objednává hostitel. Pokud si s výběrem neví rady, měl by požádat o radu číšníka, případně se poradit s hostem – za předpokladu, že se ve víně vyzná. Konečné rozhodnutí však patří hostiteli, v jehož zájmu je, aby si předem zjistil preference zúčastněných.

Ochutnávku provádí hostitel

V lepších podnicích víno ochutnává sommelier, jinak by měl lahev načít hostitel. Ochutnávka zabrání nepříjemnému zjištění, že hosté konzumují zkažené víno.

Pravidla rozlévání

Etiketa praví, že přednost mají ženy a „VIP“ hosté. Pokud jsou si u stolu ze společenského hlediska všichni rovni, jako první si nalévá hostitel. Bílému vínu náleží užší skleničky, červenému širší poháry. Šumivé víno se rozlévá do sklenic typu flétna.
Tip: Víno nalévejte cca do třetiny sklenice, případně do poloviny. Důvodem je lepší rozvinutí buketu, nikoliv přesná míra.
Co se týče dolévání, etiketa v posledních dekádách umožňuje dolévat všechny typy vín. Je však dobré zohlednit, kolik vína ve sklence zůstalo (kvůli teplotám zbytku i dolévaného vína).

Jak držet sklenku?

Sklenice vína se drží za stopku a nikoliv za číši. Důvodem je údajně prevence před zahřátím, ale zda je opodstatněný, nemají jasno ani odborníci. Pravdou je, červené víno není na zahřívání tak náchylné, nicméně šumivé víno i sekty by se v případě držení sklenky přímým úchopem skutečně mohly zahřát. Proto je dobré pravidlo respektovat.

Víno konzumujte s noblesou

Znalci moc dobře vědí, že se nejdříve zkoumá barva a jiskra. Poté se víno ve sklence mírně roztočí a pozoruje se, jak mok stéká po stěně. Následuje přivonění k okraji a zkoumání buketu. A pak už jen poválet menší doušek na jazyku a patře. Jedině tak mohou dostatečně vyniknout všechny chutě.

Publikováno: 17. 01. 2019

Kategorie: Strava