Jak vypadá správný proces mražení potravin?

Jak vypadá správný proces mražení potravin?

Nejlepší kvalitu mají vždy čerstvé potraviny, o tom není pochyb. Ale jen málokdy máme možnost se k opravdu čerstvé zelenině, ovoci i masu dostat, pokud doma nemáme malou farmu. Možností, jak zachovat kvalitu surovin na nejvyšší úrovni, je mražení. Je třeba ho ale provádět správně.

Výhody mražení

Základem zdravého životního stylu je pravidelný pohyb a vyvážený jídelníček, který obsahuje všechny potřebné složky potravin. Ideální je samozřejmě zařadit co nejvíce čerstvých surovin a využívat lokální dodavatele masa a ryb a sezónní ovoce a zeleninu, což v našich podmínkách ale s ohledem na změny počasí během roku není zcela reálné. Moře nemáme, ani slunce po celý rok, a tak jsme u mnoha potravin odkázáni na dovoz. Právě to ale může být problém, který výrazně ovlivní čerstvost a kvalitu potravin, proto je často lepší variantou sáhnout po mražených potravinách. Ty jsou chutnější a také kvalitnější než ty, které považujeme za čerstvé. Zralé mražené ovoce, které bylo šokově zmrazeno ihned po sklizni, má výrazně lepší chuť než to, které bylo sklizeno ještě nezralé a k dozrávání dochází na lodích a ve skladech pod umělým světlem. Také mražené ryby budou kvalitnější a více si na nich pochutnáme. Ryby se začnou kazit už 3 – 4 dny po vylovení, což samo o sobě značí, že není možné dostat je od moře až na náš stůl opravdu čerstvé. Na pultech supermarketů se tak většinou setkáme s nabídkou čerstvých ryb, které jsou ale pouze rozmrazené, o podmínkách skladování a procesu mražení toho navíc většinou také moc nevíme.

Pečlivost je znát

Pokud chceme kvalitní suroviny, měli bychom vybírat u kvalitních dodavatelů. Ti dbají například i na to, aby nebyl přerušen mrazicí řetězec. Tedy v žádné fázi, od zpracování až po dodání na náš stůl u všech typů surovin, masa, zeleniny, ovoce, ryb i hotových jídel, není teplota vyšší než – 18 stupňů, která je považována za kritickou hranici. Asi každý už se někdy setkal s potravinou, která na sobě měla zmrzlé krystalky vody nebo atypický tvar. To většinou bývá ukazatelem, že došlo ke zvýšení teploty a částečnému rozmrazení a opakovanému zmražení. Potraviny ztrácí svou kvalitu a chuť už po 20 minutách ve vyšší teplotě, než je potřebných – 18 stupňů. Kvalitní dodavatel má vybavení nejen na skladování, ale také na dopravu mražených potravin ve vhodných teplotních podmínkách, čímž je zaručeno, že potraviny se k nám dostanou opravu v nejlepší možné kvalitě a bez přerušení procesu mražení. Mrazení umožňuje mít k dispozici potraviny jako čerstvé a minimalizuje rizika zdravotních komplikací. Snižuje počet potenciálně škodlivých bakterií, které mohou způsobit otravu jídlem, zastavením růstu mikroorganismů. Většina z nás si potrpí na zdravý jídelníček, poskládaný ze surovin, které tělu dodají potřebné živiny. Dělejme to tedy správně a mějme všechny potřebné informace o potravinách, které servírujeme sobě a svým blízkým.

Publikováno: 13. 05. 2022

Kategorie: Strava