Proč je chytrý tablet iPad Pro tak žádaný? Vyzkoušejte a pochopíte!

Tip na MEGAubytování

Portál Neutralne.cz se Vám vždy snaží doporučit vhodné tipy, které Vám usnadní Váš každodenní život. Proto Vám dáváme do pozornosti portál MegaUbytko.cz, na kterém naleznete více než 4900 ubytovacích zařízení v České republice a na Slovensku. Letní dovolenou si vyberete v rubrice ubytování Pálava, zatímco pobyt na Vaši dovolenou během zimních měsíců naleznete na ubytování Jeseníky. Dovolená v Česku je vždy dobrý nápad.

Strava

Olivový olej nesmí v kuchyni chybět. Ale jak poznat ten kvalitní?

Olivový olej je nedílnou součástí středomořské kuchyně. Je opěvován za své blahodárné účinky na lidské zdraví, a to především díky obsahu mononenasycených mastných kyselin a vitaminu E. V posledních letech na něj nedají dopustit ani našinci, ale ne každý dokáže rozeznat skutečnou kvalitu. Aneb není olej jako olej a my vám prozradíme, na co si dát při výběru pozor.

Kvalitu ovlivňuje způsob pěstování a následné zpracování

Kvalitu olivového oleje ovlivňuje celá řada faktorů. Vše začíná při samotném pěstování – důležité jsou složení půdy a povětrnostní podmínky. Neméně podstatná je fáze sklizně, respektive stupeň zralosti, ve kterém jsou olivy sklízeny. A samozřejmě i proces výroby, tedy zpracování plodů.

Na barvě nezáleží

Ohledně kvality olivového oleje zároveň panují určité mýty, které se však na pravdě nezakládají. Mezi nejrozšířenější omyly patří informace, že o kvalitě produktu vypovídá barva. Proto se některé oleje prodávají v tmavě modrých sklenicích a podvědomě tak ovlivňují nakupující.

Jak probíhá degustace?

Degustátoři tak mají poměrně složitý úkol – rozeznat kvalitní olivový olej není s ohledem ne výše uvedená fakta snadné. Při degustaci se zaměřují na dva základní parametry – chemické a organoleptické vlastnosti. V praxi jde o kyselost, stupeň oxidace, vůně a chuť. Dobrý olej má vyváženou, hladkou chuť, která se v ústech rozvíjí. Může se jednat například o ovocnou, štiplavou, hořkou, vyzrálou, sladkou nebo jinou chuť, až po specifické příchutě „po zelených listech“, „mandlích“, „jablku“ apod.

Olivový olej také na pečení?

Navzdory zažitým mýtům a polopravdám je olivový olej vhodný i pro přípravu jídel při vyšších teplotách, takže je vhodný dokonce pro pečení. Stačí, když máslo nahradíte olivovým olejem v poměru 3:4. Vyzkoušejte třeba tento recept na vánoční tříkrálový koláč.

Článek vznikl ve spolupráci s magazínem plným kreativních nápadů ostrov-inspirace.cz.

Přidat komentář

Klikněte pro přidání komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.