Udělejte si jasno v etiketě svátečního stolování!

Udělejte si jasno v etiketě svátečního stolování!

Rozhodli jste se, že pro své blízké uspořádáte slavnostní menu a rádi byste na jejich smysly zapůsobili krásně prostřeným stolem? Pravdou je, že dodržování etikety stolování může i z obyčejného oběda udělat jedinečný zážitek. Ale co když máte ve všech těch příborech, skleničkách a talířích zmatek? Nepřestávejte číst a dozvíte se, jak správně prostřít stůl a na co si dát pozor!

Bílý ubrus je klasika, která nezklame

Čím jiným začít než ubrusem? Stůl bez ubrusu nebude nikdy vypadat k světu, a proto byste měli sáhnout po nejlepším kousku, který doma najdete. Pro slavnostní tabuli je vhodný čistě bílý ubrus, který o cca 20 – 30 cm přesahuje hranu stolu. Bílá je prudce elegantní a navozuje nevšední atmosféru. Co se týče doplňků na stůl a prostírání pod jednotlivými talíři, celek by neměl působit přeplácaně. Sáhněte po takových, které budou ve vzájemné harmonii. Je to na vašem uvážení.

Jednotlivé chody vyžadují různé talíře

Ubrus na stole máte a můžete se pustit do rozmisťování jídelního nádobí. První by měl být klubový neboli podkladový talíř, který bude ležet na stole po celou dobu. Postupně na něj budete pokládat různé typy talířů – hluboký na polévku, mělký na další chod, a nakonec dezertní. Je naprosto samozřejmé, že každý jednotlivý chod vyžaduje samostatný talíř. Nepříjemnému vrzání zabráníte tak, že na klubový talíř položíte ubrousek. Na stole by neměl chybět talířek na pečivo, a to v úrovni středu hlavního talíře po jeho levé straně. Co se týče správné konzumace pečiva – neukusuje se, ale láme se na menší kousky.

Jak správně rozložit příbory?

Drtivá většina lidí při jídle nejraději používá ruce. Přesto byste od zlozvyků měli upustit alespoň u sváteční tabule. Dopřejte účastníkům kvalitní příbory – opět pro každý jednotlivý chod zvlášť. Nezapomeňte však, že v jeden moment mohou být na stole maximálně tři kusy. Sváteční tabule se obvykle nese v duchu servírování čtyř chodů. Na stole se vystřídá předkrm, polévka, hlavní jídlo a dezert. Jednoduchým výpočtem dojdete k číslu osm. Právě tolik kusů příborů budete potřebovat pro každého hosta. Sestavování příborů není žádná věda – řiďte se jednoduchým pravidlem, na základě kterého dáte nejdále ty příbory, které se budou používat jako první. Větší vidlička na hlavní chod patří na levou stranu blíže talíře a vedle ní menší vidlička na předkrm. Nůž na hlavní chod, polévková lžíce a menší nůž na předkrm patří na pravou stranu ve směru od talíře. Ideální vzdálenost mezi příbory je cca půl centimetru. Měly by být umístěny v rovině s dolním okrajem talíře. Zvláštní místo mají příbory na dezert. Umístěte je nad talířem, a to tak, aby hroty vidličky na moučník směřovaly doprava a dezertní lžička opačným směrem. Nožík na máslo patří na menší talířek vlevo. Podle toho, co budete servírovat, se na stole může objevit také souprava steakových příborů, příborů na ryby apod. Opět použijte stejné pravidlo a pokládejte je tak, aby byl první používaný příbor nejdále od talíře.

Nepřehánějte to se skleničkami

Na stoly, na kterých se to doslova hemží skleničkami, není pěkný pohled. Buďte střídmí a položte vedle každého talíře maximálně tři, a ideálně dvě sklenice. Bude-li to zapotřebí, průběžně je obměňte za jiné. Umístění sklenic je následující – sklenice na víno umístěte ke špičce hlavního nože. Sklenici na vodu pak za ni.

Sváteční tabule se neobejde bez ubrousku

Blížíme se do finále. Doprostřed stolu dejte nezbytnou solničku, pepřenku a další dochucovadla. Celkový dojem umocněte ubrousky, a to papírovými nebo látkovými. Během stolování by měly být na klíně a po jídle složené vedle talířů (nikoliv papírové – ty patří do talířů). Máte v tom jasno? Nezbývá, než popřát dobrou chuť! A nezapomeňte, že nádobí do kuchyně na stůl nepatří - během stolování ho nechte na kuchyňské lince.

Publikováno: 18. 10. 2016

Kategorie: Strava