Víno k jaru patří. Jaké si vychutnat a k čemu?

Víno k jaru patří. Jaké si vychutnat a k čemu?

Na otázku „čim si zpestřit začátek jara“ se nabízí spousta správných odpovědí. Můžeme vyrazit na výlet nebo jen na procházku rozkvétajícím městem. Anebo si udělat příjemné odpoledne v altánku a oddat se vytříbené chuti pečlivě zvoleného vína. Právě to totiž k jarní měsícům nepochybně patří a perfektně doplňuje specifické pokrmy, na kterých si v tomto období pochutnáváme. Pokud netušíte, čím umocnit zážitek ze svěžích pokrmů dochucených medvědím česnekem, chřestem a čerstvou zeleninou, rozšiřte si obzory. Prozradíme vám, jaké víno je na jaře to nej.

Na jaře nás přepadává touha po změně jídelníčku. Je to přirozené – snažíme se odlehčit „zimní“ stravu, která nás zahřívá a posiluje imunitu. Obranyschopnost je samozřejmě nezbytné posilovat po celý rok, ovšem na jaře volíme mnohem lehčí potraviny. K nim se hodí lehká a svěží mladá vína. Ovšem k pokrmům s olejem a medvědím česnekem jsou jako tvořená mírně aromatičtější vína. Chybu určitě neuděláte v případě odrůdy Sauvignon.

Co se týče chřestu, který si můžeme od poloviny dubna do konce června dopřávat v mimořádné kvalitě naší české produkce, velmi dobře k němu pasuje bílé víno jako Veltlínské zelené. Anebo zmíněný Sauvignon či Ryzlink.

Pokud preferujete hutnější úpravy chřestu, například rizoto nebo zapékaný chřest, dejte šanci mladému Chardonnay. Jak je vidno, francouzská vína vás budou na jaře provázet téměř na každém kroku. Ale samozřejmě je můžete prostřídat s českou konkurencí. K jemným variacím chřestu vám bude po chuti třeba bílé víno Pálava.

Ačkoliv se zdá, že jaru dominují píše bílá vína, nebojte se je nahradit červenými. Lehčí červené víno je jako stvořené k salátům, ovoci a grilovaným pokrmům.

Po kvalitním vínu se můžete poohlédnout v e-shopu vinoadestilaty.cz. Zavedený prodejce nabízí lahvová i sudová vína, ale také šampaňské, sekty – a v období mezi 1. srpnem a 30. listopadem i burčák.

Publikováno: 12. 04. 2021

Kategorie: Strava

Autor: Adam