Jídlo

Pravá mexická tequila: Jak se vyrábí a jak se správně pije?

Holdujete pití tequily a rádi byste se o ní dozvěděli zajímavé informace? Možná vás některá fakta překvapí a přehodnotíte svůj přístup k výběru konkrétní značky, protože zdaleka ne všechny nápoje odpovídají standardům.

Tequila je alkoholický nápoj, který pravděpodobně pochází ze stejnojmenného městečka Tequila v Mexiku. Podle současné mexické legislativy může být vyráběna pouze ve státě Jalisco (na několik výjimek), a to jako joven (mladá), reposado (uleželá po dobu 6 měsíců) a anejo (uleželá po ještě delší dobu).

Většina „rádobytequil“ v českých hospodách má do té originální hodně daleko. Většinou jde o v Evropě vyráběné produkty, jejichž vlastnosti se nemohou s pravou tequilou rovnat.

Historie a proces výroby

O tequile jste se možná dočetli, že za jejím objevem stojí indiánské kmeny. Jde o jeden z rozšířených mýtů a nezakládá se na pravdě, protože indiáni neuměli destilovat, takže tequilu vyrobit nemohli. Vyráběli však z modrého agáve jiný nápoj s obsahem cca 4 % alkoholu a používali ho k náboženských rituálům. Tequilu jako první vyrobili kolonizátoři ze Španělska.

Dalším rozšířeným mýtem je, že se tequila vyrábí z kaktusu. Nikoliv. Tequila se vyrábí z rostliny modrá agáve, což je sukulent. Po opracování a rozseknutí na dvě poloviny se plody pomalu dusí a poté se z nich vymačká šťáva. Následné kvašení dá za vznik cca 10% alkoholickému nápoji, který se destiluje na 38 – 40 %. Pak je tequila hotová a může se lahvovat.

Zlatá, nebo stříbrná? Jaký je mezi nimi rozdíl?

K častým dotazům patří ten ohledně barvy tequily. Neználkové si myslí, že jediná kvalitní tequila je ta zlatá, ale ve skutečnosti to může být opačně. Zlatavé barvy je u kvalitní tequily dosaženo zráním v dřevěných sudech, do nichž se nápoj stáčí po destilaci. Tento proces trvá měsíce i roky a výsledkem je chuťově bohatá a uhlazenější tequila. Ovšem pozor – výrobci nekvalitních nápojů dobarvují tequilu karamelem, čímž zároveň dochází i ke skrytí případných nedokonalostí. Stříbrná tequila se lahvuje rovnou po destilaci a nenechává se dozrát.

Jak se pije tequila v Mexicu?

I v souvislosti se způsobem pitím tequily u nás koluje řada mýtů a nepřesností. A nejen u nás – i ve světě se v prvé řadě rozlišuje typ tequily (zlatá vs střbrná) a podle toho se liší její konzumace. V případě stříbrné tequily se nejdříve slízne sůl mezi palcem a ukazováčkem, poté se vypije panák s nápojem a v poslední fázi se zakousne citrón. Jednotlivé kroky by na sebe měly rychle navazovat. Pití zlaté tequily je podobné, ale namísto soli se používá skořice a citrón je nahrazen pomerančem.

Znalci a Mexičané si klepou na čelo, protože výše uvedené způsoby pití tequily nejsou postaveny na ničem jiném než na snaze o přebití nevalné chuti nekvalitních nápojů. Laciných tequil je bohužel na trhu víc než dost a kazí dobré jméno známým značkám.

Kvalitní tequila se pije teplá a po menších doušcích. V Mexiku ji zapíjejí poměrně velkým množstvím vody, čemuž se s ohledem na tamní podnebí nelze divit.

Populární jsou také koktejly, které nabízí tolik potřebné osvěžení. Proslulý je především Tequila Sunrise, ale za ochutnání stojí také Margarita a Long Island.

Chcete si tequilu vychutnat plnými doušky?

Pokud s pitím mexického nápoje začínáte, nenechte se odradit nekvalitními patoky. Raději si připlaťte za oblíbený Patron Añejo. Za lahev sice dáte více než za „noname“ tequilu ze supermarketu, ale budete mít jistotu, že si ji vychutnáte.

Zlatá i stříbrná tequila od vyhlášených výrobců nechybí v nabídce specializovaného prodejce warehouse1.cz. A nezapomeňte, že pít se má s rozumem, byť jde o špičkový mexický nápoj…

Přidat komentář

Klikněte pro přidání komentáře

Your email address will not be published. Required fields are marked *