Jak na loupání lískových ořechů?

Jak na loupání lískových ořechů?

Lískové oříšky lidem přináší opravdu mnoho darů. Kromě toho, že tvoří nezaměnitelnou a nepostradatelnou surovinu pekařů a cukrářů, je využijeme například i v kosmetice. Vyrobit si z nich můžeme i zdravější mouku vhodnou při dietě. Vegani či lidé s nesnášenlivostí kravského mléka pak ocení lískové mléko a máslo. Pokud i vy patříte mezi milovníky lískových ořechů, ale nedělá vám dobře jejich slupka, nezoufejte. Přinášíme vám jednoduchý návod, jak na loupání lískových ořechů vyzrát a do syta si tak tuto zdravou delikatesu vychutnat.

Chutná a rychlá svačinka nabitá zdravím

Neuvěřitelné jsou vlastnosti lískových ořechů ale i co se týče jejich vlivu na lidské zdraví. Obsahují totiž bílkoviny, vlákninu, vitamíny B a E, kyselinu olejovou, draslík, hořčík, vápník, železo, měď a další látky, které jsou lidskému tělu ku prospěchu. Obsažené antioxidanty dokonce mohou snižovat šanci onemocnění rakovinou. Důvodů, proč bychom měli tyto ořechy zařadit v menším množství do našeho každodenního jídelníčku, je jednoduše mnoho. Skvělou chutí a vůní počínaje, péčí o zdraví a vzhled konče.

Snadný návod na loupání lískových ořechů

V první řadě si řekněme, že lískové ořechy loupání nijak nepoškodí, ani je neochudí o zmiňované zdraví prospěšné vlastnosti. Je to spíše naopak, tělo vám za to poděkuje, protože oloupané ořechy jsou pro lidský zažívací trakt lépe stravitelné. Pojďme se podívat na jednoduchý návod, jak na to.
  • Obstarejte si kvalitní lískové ořechy v požadované velikosti a množství.
  • Troubu nastavte na program pečení z obou stran a zvolte teplotu 200 °C.
  • Rozprostřete lískové oříšky na pečicí papír nebo rovnou na plech či pekáč a nepřiklopené je vložte do rozpálené trouby.
  • Zhruba po pěti minutách by už oříšky v troubě měly krásně vonět. Od této chvíle je potřeba je sledovat, aby se nepřipalovaly. Kolem sedmé až desáté minuty pečení je ten správný čas na to, je vyndat.
  • Připravte si čistou kuchyňskou látkovou utěrku, na kterou doprostřed vysypte horké ořechy.
  • Poté utěrku přehněte a zarolujte její okraje tak, aby tvarem připomínala klasický bonbón v pozlátku pro děti.
  • Položte obě dlaně na lískové ořechy zarolované v utěrce, a přejíždějte dlaněmi po válci tak, aby došlo k odrolení co nejvíce vysušených slupek.
  • Za čas bude nutné ořechy vybrat do misky, vyklepat odpadlé slupky a celý proces v utěrce zopakovat s ořechy, které se ještě zcela neodrolily.
  • Jakmile budou lískové ořechy čisté, můžete je rovnou začít zpracovávat tak, jak potřebujete, nebo si je uložit do čisté uzavíratelné nádoby na později.
  Tip na závěr: Noste s sebou v kabelce malou krabičku se směsí oříšků. Kdykoliv a kdekoliv tak budete moci zahnat menší hlad rychlou, zdravou a chutnou svačinkou.

Publikováno: 06. 07. 2021

Kategorie: Strava

Autor: Adam