Proč je chytrý iPhone 14 Pro Max tak žádaný? Vyzkoušejte a pochopíte!

Tip na MEGAubytování

Portál Neutralne.cz se Vám vždy snaží doporučit vhodné tipy, které Vám usnadní Váš každodenní život. Proto Vám dáváme do pozornosti portál MegaUbytko.cz, na kterém naleznete více než 4900 ubytovacích zařízení v České republice a na Slovensku. Letní dovolenou si vyberete v rubrice ubytování Pálava, zatímco pobyt na Vaši dovolenou během zimních měsíců naleznete na ubytování Jeseníky. Dovolená v Česku je vždy dobrý nápad.

Strava

Vše, co byste měli vědět o lahodném nápoji jménem burčák

Burčáková sezóna zanedlouho skončí a milovníci tohoto jedinečného nápoje, který vzniká jako meziprodukt při výrobě vína, mají poslední šanci k nákupu. Pokud jste letos ochutnávku promeškali, případně jste ještě nikdy neměli s burčákem tu čest, nepřestávejte číst. Prozradíme vám vše, co byste měli o fenomenální pochoutce s nízkým obsahem alkoholu vědět.

Česká vinařství každoročně vyprodukují zhruba 600 tisíc hektolitrů vína. Z tohoto množství připadá kolem 5 % právě na burčák. Zda se povedl, pozná zkušenější konzument již na první pohled – dobrý burčák stále pracuje (kvasí) a v lahvi jsou proto patrné drobné perličky uvolňujícího se oxidu uhličitého. Z tohoto důvodu by lahve neměly být dlouho dotažené. Kvůli nahromaděnému oxidu uhličitého by mohly bouchnout, a z tohoto důvodu je ho vhodné jednou za čas upustit pootevřeným víčkem.

Co vlastně pijeme, když si dáváme burčák?

Burčák je částečně zkvašený mošt, který se vyrábí z plodů vinné révy. Obsahuje 1-8 % alkoholu (většinou se pije na 4 %), cukr a kyseliny. Jak bylo zmíněno v úvodu, jedná se o meziprodukt při výrobě vína. Právě proto se mezi vinaři často hovoří, že „každé víno bylo jednou burčák“.

Proč se tedy některé, na první pohled identické, nápoje prodávají pod názvem bručák a částečně zkvašený mošt? Prakticky jde o nápoje na stejném základu, ovšem označení burčák mohou nést pouze ty, které se vyrábí z českých hroznů. Viz https://www.holanek.com/burcak-2.

Proč je burčák zdravý?

Uveďme to na pravou míru. Burčák obsahuje alkohol (byť jen menší množství, ale přece…), a tak by se měl konzumovat v malé míře a pouze občas. Zároveň je však bohatý a vitamíny (především na skupinu B), stopové prvky a živé kvasinky.

Máte ještě šanci burčák zakoupit?

Podle vinařského zákona se burčák prodává do 30. listopadu. Proto nemeškejte a nepropásněte poslední příležitost k letošní ochutnávce. Dobrou volbou je například burčák z vinařství Holanek. Přečíst si o něm můžete na https://www.holanek.com/burcak-2.

Přidat komentář

Klikněte pro přidání komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *