Vše, co byste měli vědět o lahodném nápoji jménem burčák
Obsah článku:
Burčáková sezóna zanedlouho skončí a milovníci tohoto jedinečného nápoje, který vzniká jako meziprodukt při výrobě vína, mají poslední šanci k nákupu. Pokud jste letos ochutnávku promeškali, případně jste ještě nikdy neměli s burčákem tu čest, nepřestávejte číst. Prozradíme vám vše, co byste měli o fenomenální pochoutce s nízkým obsahem alkoholu vědět.
Česká vinařství každoročně vyprodukují zhruba 600 tisíc hektolitrů vína. Z tohoto množství připadá kolem 5 % právě na burčák. Zda se povedl, pozná zkušenější konzument již na první pohled – dobrý burčák stále pracuje (kvasí) a v lahvi jsou proto patrné drobné perličky uvolňujícího se oxidu uhličitého. Z tohoto důvodu by lahve neměly být dlouho dotažené. Kvůli nahromaděnému oxidu uhličitého by mohly bouchnout, a z tohoto důvodu je ho vhodné jednou za čas upustit pootevřeným víčkem.
Co vlastně pijeme, když si dáváme burčák?
Burčák je částečně zkvašený mošt, který se vyrábí z plodů vinné révy. Obsahuje 1-8 % alkoholu (většinou se pije na 4 %), cukr a kyseliny. Jak bylo zmíněno v úvodu, jedná se o meziprodukt při výrobě vína. Právě proto se mezi vinaři často hovoří, že „každé víno bylo jednou burčák“. Proč se tedy některé, na první pohled identické, nápoje prodávají pod názvem bručák a částečně zkvašený mošt? Prakticky jde o nápoje na stejném základu, ovšem označení burčák mohou nést pouze ty, které se vyrábí z českých hroznů. Viz https://www.holanek.com/burcak-2.Proč je burčák zdravý?
Uveďme to na pravou míru. Burčák obsahuje alkohol (byť jen menší množství, ale přece...), a tak by se měl konzumovat v malé míře a pouze občas. Zároveň je však bohatý a vitamíny (především na skupinu B), stopové prvky a živé kvasinky.Máte ještě šanci burčák zakoupit?
Podle vinařského zákona se burčák prodává do 30. listopadu. Proto nemeškejte a nepropásněte poslední příležitost k letošní ochutnávce. Dobrou volbou je například burčák z vinařství Holanek. Přečíst si o něm můžete na https://www.holanek.com/burcak-2.Publikováno: 29. 11. 2020
Kategorie: Strava